Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Rušný víkend v Dalešicích
Rušný víkend v Dalešicích PDF Tisk Email
Úterý, 26 Březen 2019 00:00

Speciálních exkurzí na Přečerpávací vodní elektrárně Dalešice, které o víkendu proběhly v rámci Světového dne vody, se zúčastnilo 333 návštěvníků všech věkových kategorií.

Tajuplnými prostory provozu Přečerpávací vodní elektrárny Dalešice, které se nachází pod největší funkční sypanou hrází v Evropě, provedly jen v sobotu průvodkyně zdejšího infocentra 142 návštěvníků. První zájemci o tyto technické objekty vstoupily do vodní elektrárny v 9 hodin a pak každou celou hodinu. Přednost měli předem přihlášení zájemci, v průběhu dne se ale dostalo i na náhodně příchozí. Ještě větší zájem byl v neděli, kdy si prostory strojovny nebo přivaděčů vody prohlédlo 191 návštěvníků.

V loňském roce elektrárna oslavila 40 let od zahájení svého provozu. Hlavním důvodem její výstavby byla příprava Jaderné elektrárny Dukovany. Její přínos je i po čtyřiceti letech stejně důležitý nepostradatelný. Přečerpávací vodní elektrárna Dalešice je součástí soustavy základních energetických výrobních zdrojů České republiky, zásobárnou vody i ochranou proti povodním. Vodní nádrž současně slouží k rekreačním účelům. V loňském roce vyrobila 461 622 MWh elektrické energie, která by pomyslně pokryla spotřebu téměř 132 tisíc průměrných českých domácností.

Další nejbližší možnost prohlídky Vodního díla Dalešice bude o letních prázdninách.

Jiří Bezděk