Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Hlasujte pro kulturní třebíčské projekty v anketě Zlatá jeřabina
Hlasujte pro kulturní třebíčské projekty v anketě Zlatá jeřabina PDF Tisk Email
Pondělí, 25 Březen 2019 22:37

Hlasujte pro oblíbenou kulturní akci, příkladnou obnovu památky nebo nepřehlédnutelné, prospěšné a příkladné skutky jednotlivců v anketě Kraje Vysočina.

V kategorii Kulturní aktivita je do ankety přihlášen tradiční folklórní festival Bramborobraní. Jubilejní dvacátý ročník se konal v sobotu 15. září 2018 na Karlově náměstí v Třebíči. Vystoupily zde dětské i dospělé soubory, konala se soutěž v pojídání bramborových švestkových knedlíků. Novinkou bylo konání prvního třebíčského vinobraní, nechyběla cimbálovka. Celý dne probíhal na Karlově náměstí jarmark, návštěvníci mohli ochutnat různé bramborové pokrmy včetně tradiční bramboračky, podávané třebíčskými radními. Akci navštívilo téměř 2000 diváků.

V kategorii Péče o kulturní dědictví je do ankety přihlášena celková obnova dvou výklenkových kapliček. Drobné církevní stavby, pocházející z 18. století, patří ke skupině kaplí, rozesetých při hlavních trasách, vycházejících z historického jádra. Samotné práce spočívaly v sejmutí druhotných vrstev omítek až na soudržnou hmotu autentických omítek a v rekonstrukci plastického členění podle odkrytého originálu a starší fotodokumentace, popř. srovnáním s jinými analogickými stavbami. Kapličky po obnově působí vizuálně mimořádně atraktivně a opět důstojně reprezentují rozsáhlý soubor drobné sakrální architektury na území Třebíče.

Hlasovat mohou lidé až do konce března ZDE

Irini Martakidisová