Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Zemřel třebíčský rodák, herec a držitel ceny města Jiří Pecha
Zemřel třebíčský rodák, herec a držitel ceny města Jiří Pecha PDF Tisk Email
Čtvrtek, 28 Únor 2019 12:54

V důsledku dlouhodobých zdravotních potíží zemřel třebíčský rodák, divadelní a filmový herec Jiří Pecha, ve věku 74 let.

Od pátku 1. března od 9:00 mohou občané přicházet do budovy Městského úřadu v Třebíči na Karlově náměstí a vyjádřit soustrast s úmrtím Jiřího Pechy. Ve vstupní hale bude zřízeno pietní místo, kde bude umístěna kondolenční kniha, ve které lidé mohou zavzpomínat na tuto výraznou osobnost. Po ukončení zapisování vzpomínek bude kniha předána pozůstalým.

Jiří Pecha obdržel v roce 2017 Cenu města Třebíče. Poslední rozloučení s hercem bude v úterý ve 14:00 v Brně.

Krátce o životě Jiřího Pechy

Jiří Pecha se narodil a vyrůstal v Třebíči – Borovině. Jeho otec pracoval v továrně BOPO a byl také redaktorem Baťových Zlínských novin a divadelní ochotník. Matka, profesí zdravotní sestra, šila pro divadelníky kostýmy. Pecha v divadle pomáhal se stavbou kulis a občas hrál dětské role. Vyučil se automechanikem, víc ho ale lákalo jeviště. Byl přijat na divadelní fakultu JAMU v Brně. Společně s Bolkem Polívkou zakládal Divadlo Husa na Provázku, kde od roku 1997 ztvárnil roli babičky v úspěšné inscenaci Babička – fetišistická revue. Za tu obdržel speciální Cenu Alfréda Radoka za mužský herecký výkon v ženské roli.  K dalším vrcholným divadelním rolím patří titulní role v Shakepearově dramatu Král Lear. Známý je z filmu Šašek a královna, Bylo nás pět, Balada pro banditu, Lotrando a Zubejda, Anděl páně nebo Pupendo.

Irini Martakidisová