Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Slibem nezarmoutíš
Slibem nezarmoutíš PDF Tisk Email
Pondělí, 25 Únor 2019 07:41

Stát a ČEZ se dohodli na výstavbě jaderných bloků v Dukovanech

Dosud nejasný investorský model při výstavbě nových jaderných bloků v Dukovanech osvětlil na mezinárodním energetickém fóru ve čtvrtek 21. února premiér Andrej Babiš. Stát by měl uzavřít smlouvu se společností ČEZ, díky které by mohl kontrolovat výstavbu a také elektrárnu převzít.

K jejímu uzavření by mělo dojít ještě letos. „Je to velmi dobrá zpráva nejen pro město Třebíč, ale i pro široký region a celou Českou republiku. Po dlouhých měsících nejasného přešlapování jsme se konečně dozvěděli konkrétní postup,“ komentoval závěry fóra starosta Třebíče Pavel Pacal.

Do pěti let bychom měli vědět, kdo bude novou elektrárnu stavět

Výběrové řízení na zhotovitele by mohlo být vypsáno v roce 2020 či 2021 a výsledky bychom měli znát v roce 2024. Nový zdroj postaví dceřiná společnost ČEZu. Do této společnosti budou převedena aktiva, pozemky a sítě, ale ne samotné jaderné elektrárny. To by totiž neprošlo u Evropské komise. Generální ředitel společnosti ČEZ Daniel Beneš připomněl, že jaderné elektrárny v České republice dodávají třetinu elektrické energie. Návrh smlouvy mezi státem a společností ČEZ podpořil. „Je nejvyšší čas najít shodu, jak ve výstavbě jaderných bloků pokračovat,“ prohlásil Beneš.

Potenciální dodavatelé se představili v Třebíči

V minulých dvou letech Třebíč hostila kulaté stoly s potenciálními dodavateli výstavby nových bloků v Dukovanech. O výstavbu nových jaderných bloků se uchází šest společností. Jedná se o ruskou státní společnost Rosatom, francouzskou EDF, jihokorejskou KHNP, čínskou China General Nuclear Power, společný projekt Arevy a Mitsubishi Atmea a americký Westinghouse. „Se zástupci všech společnosti kromě Westinghouse jsme se v Třebíči potkali a seznámili jsme se s jejich projektem a také plánem spolupráce s regionem. Výstavba jaderných bloků je pro Třebíč velkou příležitostí pro další rozvoj,“ doplnil  starosta Pavel Pacal, který situaci v jaderné energetice dlouhodobě sleduje.

Irini Martakidisová