Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Do muzea za bohatou 120letou historií
Do muzea za bohatou 120letou historií PDF Tisk Email
Sobota, 23 Únor 2019 07:28

Program probíhá obvykle jedenkrát za dva měsíce v sobotu.

Termín: 23. února, 30. března, 18. května, 21. září, 16. listopadu 2019, v 15 hodin.

Místo konání: Muzeum Vysočiny Třebíč. Vstupné: 25Kč. Délka programu: 60 minut

Nevíte, co s odpolednem?

Přijďte do Muzea Vysočiny Třebíč na program pro rodiny s dětmi Do muzea za…

Do muzea za… (vybraným exponátem) je tradiční cyklus pro rodiny s dětmi, který se snaží přiblížit zajímavé předměty/postavy spojené s muzeem dětskému návštěvníkovi. „Chceme, aby rodiče, prarodiče či další příbuzní na programu spolupracovali se svými dětmi, aby byli aktivní součástí programu. Společné zážitky pak vedou k větší motivaci a prožitku akce.“

 

V minulých letech jsme se seznámili s exponáty: samurajskou zbrojí, koutním hrncem, poštolkou obecnou, figurkou čerta z betlému Eduarda Charváta, zlomeným mečem z dob husitských válek, panenkou habešánkem, skleničkou třebíčské ZONky, vltavínem, benediktinem, Tahiťankou, valdštejnským erbem, Malým čtenářem a pěnovkou.

V loňském roce proběhla připomínka 120 let od založení muzejního spolku v Třebíči panelovou výstavou v recepci muzea, která potrvá až do počátku března.

V letošním cyklu programů Do muzea za… se budeme věnovat exponátům, událostem a osobám, které právě toto výročí připomenou.

První díl cyklu se koná 23. února v depozitáři muzea na ulici Kosmákova. Ostatní pak již tradičně proběhnou na zámku.

23. února – POZOR, KONÁ SE V DEPOZITÁŘI MUZEA, UL. KOSMÁKOVA Jak to všechno začalo aneb počátky třebíčského muzea

Dozvíte se, jak došlo k založení muzejní tradice u nás v Třebíči, kdo za tím stál a jak se muzeum proměnilo během 120 let.

30. března Přírodovědci se hlásí o slovo

Přírodovědné sbírky patří k třebíčskému muzeu téměř od samého počátku. V březnu se stanete členy přírodovědného klubu a okusíte práci botaniků.

18. května Za popravčím mečem

Součástí muzea nebyl jen přírodovědný klub, ale taktéž historický. I sbírka militarií má dlouholetou  tradici. Přijďte se dozvědět více o popravčím meči a zjistit, která místa jsou spjatá s tímto exponátem.

21. září Haló, haló, čtěte pozorně aneb sbírka muzejních plakátů

Prohlédneme si plakáty, které muzeum nastřádalo za 120 let své existence. Jaké akce v muzeu byly tradiční v dobách minulých a jaké v současnosti?

16. listopadu Za habánskou keramikou

Na posledním dílu cyklu Do muzea za 120 lety vás přivítá habán a povypráví o keramice. Odkud se habáni vzali, kde u nás žili a co dělali? Prohlédneme si muzejní kousky habánské keramiky a zkusíme si na motivy habánů vytvořit svůj vlastní kousek keramiky.

Eva Novotná

 

Aktualizováno Sobota, 23 Únor 2019 07:46