Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Třebíč láká návštěvníky
Třebíč láká návštěvníky PDF Tisk Email
Pátek, 22 Únor 2019 08:35

Město Třebíč prostřednictvím Městského kulturního střediska realizuje řadu činností, souvisejících se zajištěním a podporou cestovního ruchu. Všechny provozy jsou rozděleny pod tři hlavní střediska, zastřešená turistickými informačními centry. Podle územní příslušnosti tedy máme v Třebíči Středisko Národní dům, které sleduje návštěvnost TIC Národní dům, TouristPointu, Městské věže, Expozice Kaiserpanorama, a Vodojemu Kostelíček. Středisko Synagoga zahrnuje TIC Synagoga, Zadní synagogu, Dům Seligmanna Bauera a Pamětní síň Antonína Kaliny.

Středisko Synagoga realizuje také stále využívanější průvodcovské služby po Židovském městě a hřbitově. Poslední Středisko Bazilika spravuje TIC Bazilika, baziliku sv. Prokopa, Interaktivní expozici Cesty časem, Expozici Za řemesly minulosti a Zámeckou ledovnu. Mezi důležité úkoly všech tří středisek patří i sledování návštěvnosti. Výsledky za rok 2018 rozhodně stojí za pozornost. Zatímco v roce 2017 navštívilo uvedené provozy města Třebíče celkem 132 tisíc turistů, v loňském roce jich bylo již téměř 148 tisíc. Návštěvnost tedy meziročně stoupla o 11,7%. Z podrobných čísel je patrné, že nejvíce vzrostla návštěvnost Střediska Bazilika v zámeckém areálu.

 

Pro Třebíčany bude pravděpodobně zajímavá i zahraniční návštěvnost našeho města, která se soustřeďuje především na památky, zapsané v Seznamu UNESCO. Zatímco v případě Střediska Bazilika je evidovaná zahraniční návštěvnost 4446 turistů, tj. 9,5 % z celkového počtu 47 tis. osob, navštěvujících infocentrum a samotnou baziliku. Nejvíc cizinců (779 osob) se hlásilo k německé státní příslušnosti. Středisko Synagoga evidovalo loni 6452 zahraničních návštěvníků, což činí 16,4 % z celkového počtu 39 tis. osob. Z nich byl zaznamenán největší podíl Američanů (1376 osob). Návštěvnost zahraničních turistů podle zemí původu dobře ilustrují kruhové grafy.

Zájem o Třebíč tedy neustále roste, atraktivní jsou zejména naše památky UNESCO. Je však třeba neustále rozšiřovat nabídku a zejména také kvalitu ubytovacích a stravovacích služeb. Jedině tak se v konkurenci ostatních zajímavých turistických cílů posuneme z převážně jednodenní destinace k výrazně delší době pobytu turistů v našem městě.

Jaromíra Hanáčková

 

Aktualizováno Sobota, 23 Únor 2019 07:51