Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Už 400 alejí vzniklo díky ČEZu
Už 400 alejí vzniklo díky ČEZu PDF Tisk Email
Středa, 13 Únor 2019 09:11

Lípy, habry, jabloně, či třeba keřové růže a další druhy dřevin zapouštějí kořeny v obydlených místech i volné krajině díky grantovému řízení Stromy už osm let. Skupina ČEZ se svou nadací každoročně podporuje projekty zaměřené na výsadbu zeleně s cílem prospět životnímu prostředí, loni takto darovala městům a obcím přes 3,7 mil. korun.

Stromy doprovázejí naše cesty odjakživa, proto jejich vykácení nebo špatný stav málokdy unikne naší pozornosti. Obvykle považujeme lokality s bohatou zelení za přívětivější. Stromy ale zdaleka neplní jen estetickou funkci. Šikovně umístěná zeleň také snižuje negativní důsledky urbanizovaného prostředí, je schopná zvyšovat vlhkost vzduchu a tlumit výkyvy teploty. Funguje jako významný producent kyslíku, částečně vzduch zbavuje škodlivých plynů a pachů a slouží rovněž jako přirozený kryt a zdroj potravy pro drobné živočichy, větrolam nebo protihluková stěna.

Ochrana životního prostředí tak je podstatou grantového řízení Stromy, které Nadace ČEZ každoročně vypisuje od roku 2011.  Nadační příspěvek v maximální výši 150 tisíc korun mohou města a obce získat například na obnovu alejí, vybudování nových parků nebo zelených protihlukových stěn. Jednou z podmínek je výsadba původních a pro danou lokalitu vhodných dřevin.

„Zájem měst a obcí o výsadbu zeleně neustává, a nás těší, že jim v tom můžeme vycházet vstříc a zároveň tak přispět ke snížení emise CO2 a dalších škodlivých látek. Vždy máme radost, když vidíme, že obec do výsadby zapojí děti, které tak mají od útlého věku možnost uvědomit si, jak jsou stromy důležité,“ uvedla ředitelka Nadace ČEZ Michaela Ziková.

Od začátku existence grantového řízení do současnosti zapustilo kořeny do země už na čtyři sta alejí, stromořadí či keřových parků. Výsadbu desítek z nich podpořili sportovními aktivitami uživatelé aplikace EPP – Pomáhej pohybem.

Nové zeleně se v loňském roce dočkaly například na Vysočině obce Rokytnice nad Rokytnou nebo Vojnům Městec, kde nově vysázené ovocné stromy lemují cyklostezku směrem ke Krucemburku v CHKO Žďárské vrchy. „Věříme, že stín stromů a jejich plody přitáhnou i ty pěší a cyklisty, kteří se vystavují nebezpečí na souběžné silnici 1. třídy,“ řekl při sázení místostarosta obce Karel Rykr.

Na jižní Moravě zase vysázeli nové stromořadí občané například v Kubšicích, Trstěnicích, Jevišovicích nebo Ivančicích. „Druh javoru mléčného byl vybrán z důvodu rychlého růstu, odolnosti vůči mrazu, větru a městskému prostředí.  Děkujeme Nadaci ČEZ za poskytnutý příspěvek na koupi stromů, které zpříjemnil klidovou zónu u ivančického hřbitova,“ řekl starosta města Milan Buček.

S elektronickým podáním žádosti o grant na jarní výsadbu je třeba si pospíšit, termín končí 31. ledna. Druhé kolo přijímání žádostí do grantového řízení Stromy v rámci podzimní výsadby proběhne v průběhu měsíce května (1.-31.5.2019). Každá obec či město mohou o příspěvek požádat jednou za rok.

Věděli jste, že:

Stromy jsou obrovské chladicí systémy bez účtů za elektrickou energii. Využívají sluneční energii na přeměnu kapalné vody ve vodní páru, čímž chladí svoje okolí. Za horkého počasí je povrchová teplota lesa srovnatelná s teplotou vodní hladiny blízkého rybníka, zatímco nedaleká suchá louka a silnice s asfaltovým povrchem jsou o více než 20 °C teplejší. Energetický ekvivalent chlazení výparem je přibližně 70 KWh na každých 100 litrů transpirované vody, což je energie srovnatelná s výkonem klimatizačních zařízení pro dvě domácnosti.

Jana Štefánková