Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Dukovany jsou stále mladší
Dukovany jsou stále mladší PDF Tisk Email
Úterý, 05 Únor 2019 09:03

Průměrný věk zaměstnanců elektrárny v loňském roce poklesl o 1,1 roku na 44,9 let. Důvodem je probíhající generační obměna, kdy do důchodu odcházejí zaměstnanci, kteří se účastnili stavby a spouštění Dukovan a na jejich místa přichází nová generace odborníků.

Polovinu současných zaměstnanců tvoří absolventi vysokých škol, dalších 43 % jsou zaměstnanci se středním vzděláním. V rámci přebírání některých činností od dodavatelů se počet zaměstnanců ČEZ se v roce 2018 v lokalitě Jaderné elektrárny Dukovany zvýšil o 85 pracovníků. Na počátku roku zde pracovalo 1 385 energetiků, techniků a dalších odborníků.

Energetici své budoucí kolegy aktivně sami vyhledávají a spolupracují s 60 středními a13 vysokými školami z celé České republiky. Zájemci o práci v elektrárně tak mají v průběhu roku několik příležitostí seznámit se s nabízenými profesemi a podmínkami přímo v elektrárně. V rámci tzv. Jaderné maturity, Letní univerzity či dalších stáží elektrárnu v loni navštívilo přes 200 studentů, kteří byli na základě svých studijních výsledků a psychodiagnostického vyšetření vybráni z tří set přihlášených zájemců. V rámci stipendijního programu není výjimkou ani finanční podpora úspěšných studentů v průběhu jejich studia.

Jiří Bezděk