Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Dukovany stále „zelenější“
Dukovany stále „zelenější“ PDF Tisk Email
Čtvrtek, 31 Leden 2019 11:31

Moderní evropská energetika směřuje k decentrálním a obnovitelným zdrojům, soustředí se na úspory, které přímo u zákazníků realizuje ČEZ ESCO. Ale stejně intenzivně se úsporám věnujeme i uvnitř ČEZ, a na elektrárnách lze uspořit obrovské množství energie.

Jen Dukovany díky realizovaným opatřením v uplynulých letech uspořily 80 016 000 kWh, které by to stačilo 22 857 domácnostem na rok. Nejde o paradox, elektrárny kromě výroby jsou samy i jedněmi z největších spotřebitelů elektřiny. Podařilo se nám lépe využít produkované teplo, zvýšili jsme teplotu napájecí vody, optimalizovali průtoky chladících vod. Podívali jsme se na optimální chod všech armatur, případně je nahradili elektroarmaturami. A v úsporách bude elektrárna pokračovat i v následujícím období, během kterého by měla jednorázově uspořit dalších až 27 500 MWh.

Jaderná elektrárna Dukovany se dlouhodobě soustředí i na hospodaření s vodou. Například spotřeba pitné poklesla v loňském roce o 27m3/den a byla tak nejnižší v celé historii provozu elektrárny. Správnost všech těchto údajů potvrdil i audit a vydaný ekologický certifikát EMS.

Ke zdravějšímu životnímu prostředí přispívali v roce 2018 také sami zaměstnanci. Sběrem 1040 kg použitých baterií a dalšího zařízení, které předali k recyklaci, pomohli k získání 676 kg vzácných kovonosných druhotných surovin, které nemusely být vytěženy a budou použity pro výrobu dalších produktů.

Jiří Bezděk