Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Zneužití osobních dokladů každoročně narůstá
Zneužití osobních dokladů každoročně narůstá PDF Tisk Email
Středa, 30 Leden 2019 14:03

Přesto že jsou občané při převzetí dokladů řádně poučeni a seznámeni s povinnostmi, jak doklady používat a chránit, dle statistických údajů každoročního zneužití stále přibývá. Osobní doklady (občanský průkaz, cestovní pas apod.) jsou nejčastěji zneužity k falešnému prokazování totožnosti, při výběrech finanční hotovosti, uzavírání půjček apod.

Dle zákona je každý majitel dokladu povinen chránit svůj doklad před poškozením, zničením, ztrátou, odcizením nebo zneužitím. Ve většině případů bývá příčinou ztráty dokladů právě nedbalost majitele. Mějte své doklady stále pod kontrolou, zvláště v místech, kde je větší koncentrace lidí, jako jsou nádraží, obchodní centra, koncerty a různé společenské akce. Nenechávejte je bez dozoru např. v  nákupním košíku, kde může dojít k odcizení dokladu, aniž byste si toho všimli.

Ztrátu dokladu je třeba neprodleně ohlásit kterémukoliv obecnímu úřadu s rozšířenou působností nebo případně matričnímu úřadu a odcizení ohlásit i na policii České republiky. Doklady jsou následně zneplatněny a to i v rámci Schengenského prostoru a v systému Interpolu, aby se co nejrychleji zamezilo jejich zneužití.

Předejít těmto nepříjemným situacím můžete právě vy svojí obezřetností ale zejména opatrností.

Irini Martakidisová