Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Ale kdo to zaplatí? Míl, Babiš? Asi my všichni
Ale kdo to zaplatí? Míl, Babiš? Asi my všichni PDF Tisk Email
Sobota, 26 Leden 2019 15:58

Rozhodnutí o výstavbě Dukovan padne v letošním roce

„Budoucnost Jaderné elektrárny Dukovany bude mít výrazný dopad na občany města Třebíče. Očekáváme, že letos vláda rozhodne o výstavbě nového jaderného zdroje v Dukovanech,“ prohlásil starosta Třebíče Pavel Pacal po valné hromadě sdružení Energetického Třebíčska, která se konala ve středu 23. ledna v Dukovanech.

Jednání se také zúčastnil náměstek pro energetiku na ministerstvu průmyslu René Neděla, který město Třebíč, ale i další obce a firmy ubezpečil, že ministerstvo průmyslu na přípravě výstavby nového jaderného zdroje v Dukovanech intenzivně pracuje. „S jádrem počítáme, bez něj to nejde. Jsem přesvědčen, že letos padne rozhodnutí.“

V současné době se mění struktura Stálého výboru pro jadernou energetiku, nově se do jeho čela postaví premiér. Od 1. února se ujme role vládního zmocněnce pro jadernou energetiku Jaroslav Míl, bývalý šéf společnosti ČEZ. „Ve spolupráci s Energetickým Třebíčskem chceme v Třebíči připravit kulatý stůl s novým zmocněncem pro jádro,“ nastínil starosta Pacal a dodal, že město Třebíč bude i nadále situaci kolem výstavby sledovat.

Důležitým dokument pro výstavbu 5. bloku v Dukovanech je posouzení vlivu na životní prostředí. „To bylo s veřejností projednáváno vloni před letními prázdninami na zimním stadionu v Třebíči.  V současné době odborníci zpracovávají posudek, měl by být hotov příští měsíc,“ sdělil starosta Pavel Pacal.

Město Třebíč je zakládajícím členem sdružení Energetické Třebíčsko a svého zástupce má i ve výkonném výboru sdružení. Je jím starosta Pavel Pacal. Ten je také členem Komise Rady Kraje Vysočina pro výstavbu 5. bloku.

Eva Fruhwirtová