Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Otazníky nad střední Evropou
Otazníky nad střední Evropou PDF Tisk Email
Úterý, 27 Listopad 2018 08:31

Česká křesťanská akademie - místní pobočka Třebíč a Katolické gymnázium Třebíč pořádají k 100. výročí samostatnosti přednášku Luboše Palaty přednášku Otazníky nad střední Evropou. Přednáška proběhne ve čtvrtek 29. listopadu 2018 v 19 hodin aula Katolického gymnázia.

 

Před sto lety se rozpadla Rakousko-uherská monarchie, ale střední Evropa, která ji nahradila, nebyla lepší, ale v mnohém horší, než předchozí postupně se demokratizující císařství. S výjimkou první československé republiky se jednalo o nedemokratické, nacionalistické režimy, které se pak lehce staly kořistí, či vazaly nacistického Německa. Po válce, etnických čistkách a sovětizaci přišla v roce 1989 nová šance. Dnes je celá střední Evropa v EU a většina i v NATO. Ale Polsko a Maďarsko poslední roky opět směřují od demokracie k autoritativním režimům, v mnohém navazujícím na meziválečné poměry. Má střední Evropa šanci se zbavit svých běsů a stát se pevnou součástí demokratické Evropy?

Mgr. Luboš Palata (1967), novinář a odborník na střední Evropu, vystudoval politologii, mezinárodní vztahy a aplikovanou etiku na Karlově univerzitě. Doktorand historie na UJEP v Ústí nad Labem. Pracoval pro BBC, ČT, týdeník Respekt, deník MF Dnes a Lidové noviny. Působil jako středoevropský zpravodaj Hospodářských novin. Byl nominován na Cenu Evropského parlamentu. Je nositelem novinářské ceny Ferdinanda Peroutky.

 

Jaromír Matějek