Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Mladá univerzita na Vysočině
Mladá univerzita na Vysočině PDF Tisk Email
Pátek, 23 Červenec 2010 06:37

 

Osmdesátka studentů letošní Mladé univerzity strávila výukový den na Vysočině.  Pro české i rakouské děti do 15 let naplánovali naši regionální organizátoři pět pracovních a zájmových aktivit a přednášek: novinářskou dílnu, přednášku o významu města ve středověku a v období renesance – Stříbrná Jihlava, návštěvu Polné s výukou písmomalířství, inspirativní zastavení v rodišti Josefa Hoffmanna v Brtnici a trénink návrhů v duchu jeho originálních designů nebo potkání se s netradiční hudbou kraje Vysočina.

„Vedle nenásilného vnímání cizího jazyka mají děti v rámci Mladé univerzity možnost navštívit zajímavá místa Vysočiny a Dolního Rakouska s tím, že nikdy nechybí zajímavá manuální nebo vědomostní aktivita,“ uvedla Marie Kružíková, radní kraje Vysočina přednosti Mladé univerzity, kterou kraj Vysočina podporuje v rámci zahraniční spolupráce s Dolním Rakouskem.

Program připravený českou stranou vycházel z představení tradičních lidských dovedností, které se časem staly běžnou součástí lidského života.

„Klasické písmomalířství je typická práce s originálem. I když se držíte šablony, vždycky vznikne původní dílo, které odrazí náladu, pocit nebo šikovnost tvůrce. Na první pohled jednoduché obkreslování má svá pevná pravidla a chce to hodně trpělivosti, než vznikne požadovaný výstup,“ zmínil Alois Pavlíček, který v Polné přednášel základy písmomalířství dvacítce prázdninových studentů.

Další pracovní aktivitu nabídla například i Vysoká škola polytechnická Jihlava. Hojně navštívený žurnalistický workshop vedl organizátor tradiční Letní žurnalistické školy v Havlíčkově Brodě Milan Pilař.  Matěj Kolář naopak naturalisticky pod širým nebem blízko Rohozné demonstroval tradiční zvuky Vysočiny. Došlo i na výrobu vlastních hudebních nástrojů.

 

Mladá univerzita je již druhým rokem prázdninový projekt pro mladé Rakušany a Čechy od 11 do 14 let.  Mezi 19. – 23. červencem si mohou studenti vyzkoušet univerzitní život, vybírat si z třicítky připravených přednášek a speciálně zaměřených dílen. Žijí ve studentském kampusu a odhalují tajemství vysokoškolského života, seznamují se se způsobem výuky a povinnostmi posluchačů univerzit. Projekt končí slavnostní promocí s obvyklým vyřazovacím rituálem.

Jitka Svatošová

Aktualizováno Pátek, 06 Srpen 2010 06:50