Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Další neplánovaná odstávka reaktoru v EDU
Další neplánovaná odstávka reaktoru v EDU PDF Tisk Email
Pondělí, 26 Listopad 2018 09:59

Včera odstavila obsluha 1. bloku JE Dukovany jaderný reaktor. Podle mluvčího EDU Jiřího Bezděka došlo k netěsnosti na jedné z přírub potrubí na odluhu parogenerátoru. Jde o nejadernou část zařízení. Stejný reaktor prošel odstávkou na výměnu paliva letos v květnu. Právě při této odstávce byla inkriminovaná armatura vyměněna. Odstávka potrvá nejméně týden, jestliže kontrola zjistí pouze malou netěsnost.

Jedná se již o druhou neplánovanou odstávku v tomto měsíci, která nastala vlivem poruchy parogenerátoru. Podle znalého pracovníka JE Dukovany byla předchozí porucha byla mnohem vážnější,údajně došlo k porušení těsnosti jedné z trubek, kterou proudila přehřátá radioaktivní voda primárního okruhu, pracovník zapomněl trubku zavíčkovat. Došlo prý také k hromadění vodíku, které hrozilo výbuchem. Naštěstí se nehoda obešla bez vážných škod.

 

Provozní poruchy se množí. Ještě je v živé paměti kontrola svarů, ke které elektrárna přistoupila, když se zjistilo, že rentgenové snímky některých svarů na primární části byly zfalšované. Vedení ČEZ by se mělo situací na EDU více zabývat.

František Ryneš

 

Aktualizováno Pondělí, 26 Listopad 2018 10:16