Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Vedení třebíčské radnice je kompletní
Vedení třebíčské radnice je kompletní PDF Tisk Email
Čtvrtek, 22 Listopad 2018 16:44

Ustavující shromáždění třebíčského zastupitelstva se konalo netradičně až toto úterý. Odklad způsobila stížnost jednoho z Pirátů. Krajský soud ji zamítl v poslední den lhůty a z odůvodnění vyplývá, že se meritem věci příliš nezabýval.

Nejprve zastupitelé složili slib a potom schválili program. Neshody mezi nově vzniklou koalicí a opozicí, tvořenou hnutím Třebíč občanům! a Piráty, se projevily už při stanovení počtu členů rady. Zatímco opozice navrhovala sedm členů rady a pouze dva uvolněné místostarosty, koalice prosadila devět radních včetně starosty a tří jeho zástupců. Za zmínku stojí ještě projev vítěze voleb Jaromíra Baráka, který starosta Pavel Janata dvakrát přerušil s odůvodněním, že byl překročen čas. Barák upozorňoval na to, že jeho hnutí dostalo nejvíce hlasů, má zájem se účastnit na vedení města, novopečená koalice však nechtěla jednat.

Starostou města byl zvolen Pavel Pacal. Ještě před samotnou volbou čelil dotazu Blanky Kutinové (TrO!) jak si představuje svoji činnost. Dočkala se jen vyhýbavé odpovědi a odkazu na programové prohlášení rady, připravované na březen příštího roku. Piráty zase zajímalo, jak „Pacalovci“ financovali volební kampaň, z transparentního účtu STAN, který je zastřešoval, to není patrné. Zřejmě se jednalo o narážku na podezření, která kolují po radnici, že totiž masívním darem několika set tisíc pomohl mimo transparentní účet místní podnikatel. Uspokojivá odpověď opět nezazněla. Jaromír Barák zase upozornil na to, že právě Pacal je za rozhodnutími z minulého období, která způsobila městu škody za desítky či stovky miliónů. Jmenoval nepovedenou soutěž na provozovatele zřejmě nejdražší MAD v republice, kterou i antimonopolní úřad „ocenil“ pokutou 1,5 miliónu korun, nebo podezřele levný prodej pozemků Richardu Horkému. Poté další diskuzi utnul Pavel Janata s tím, že se volba starosty zvrhla ve večer otázek a odpovědí.

Pro Pacala hlasovala celá koalice, do které je nutno započítat i komunistky. Julie Dolejší a Hana Máchalová bez výjimky celý podvečer koalici podporovaly. Dočkají se za to předsednictví finančního a kontrolního výboru, jako minule?

V „inauguračním“ projevu Pacal poděkoval dosavadnímu starostovi a vyjádřil přání, aby se na jednání zastupitelstva vrátila kultivovanost. Je prý otevřen jakýmkoli konstruktivním návrhům. Nabídl otevřené dveře na radnici všem a možnost podílet se na správě věcí. Ten samý den však sám veřejně daný slib několikrát porušil, jak uvidíme dále.

Prvním místostarostou byl pak zvolen Miloš Hrůza z ANO, dalšími místostarosty Pavel Janata (KDU-ČSL) a Vladimír Malý (ČSSD).

Neuvolněnými radními jsou Zuzana Kratochvílová (ANO), Martina Bártová (ODS), Jan Burda (TmD), Milan Zeibert a Svatava Křížová (oba Břehy).

Pak už následovalo jen rozdělení kompetencí uvolněných členů rady, ke kterému se komentářem vrátíme příště.

Spor mezi koalicí a opozicí vypukl i v případě ustavení výborů. Poté, co neprošel Barákem navrhovaný výbor na revitalizaci městského centra ani výbor pro obchvat města, byl smeten ze stolu i návrh na redakční radu Zpravodaje a ostatních prostředků komunikace. Kuriózní situace nastala při hlasování počtu členů kontrolního výboru. Prý podle koaliční smlouvy navrhoval Pavel Pacal deset členů. Námitka Jaromíra Baráka, že počet musí být lichý, vyvolala jen zlomyslné úšklebky. Za několik desítek minut tajemník Kazda potvrdil, že má Barák pravdu. Počet členů tedy bude jedenáct.

Posledním bodem jednání bylo stanovení odměn neuvolněným zastupitelům. Politici si je schválili v maximální výši s možností následného zvýšení od ledna. Kupodivu, v tomto bodě se koalice s opozicí shodla.

František Ryneš