Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Válečné veterány uctila Třebíč u pomníku padlých i zvoněním zvonů
Válečné veterány uctila Třebíč u pomníku padlých i zvoněním zvonů PDF Tisk Email
Pondělí, 12 Listopad 2018 13:11

Den 11. listopad jako Den válečných veteránů je od roku 2001 slaven i v České republice. V Třebíči položil květiny k památníku obětem první i druhé světové války na starém hřbitově místostarosta Milan Zeibert.

K uctění válečných veteránů se letos přidala také římskokatolická farnost zámek Třebíč. V 11 hodin se rozezněly zvony v Bazilice sv. Prokopa.

Podle slov Eduarda Stehlíka, ředitele Odboru válečných veteránů Ministerstva obrany ČR, žije V České republice přes 400 válečných veteránů z druhé světové války a přes padesát těch, kterým byl přiznán statut válečného veterána na základě zákona o odboji a boji proti komunismu. Nejvíce je novodobých válečných veteránů, kteří byli účastni na zahraničních vojenských misích Armády České republiky. Podmínkou pro získání osvědčení je nejméně devadesátidenní pobyt v oblastech válečného konfliktu, nebo 360 dní v méně rizikových misích. Novodobých válečných veteránů je u nás přes 14 tisíc.

Symbolem Dne veteránů je květ vlčího máku. To má svůj původ v básni Na flanderských polích, kterou napsal v roce 1915 kanadský chirurg John McCrae.

 

Irini Martakidisová