Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Třebíč slavila 100 let republiky
Třebíč slavila 100 let republiky PDF Tisk Email
Pondělí, 29 Říjen 2018 19:34

Oslavy stoletého výročí od vzniku republiky probíhaly v Třebíči od pátku 26. října do neděle 28. října. Program začal v pátek v 16 hodin zasazením Lípy republiky před divadlem Pasáž.

Od 18 hodiny byl v divadle slavnostní koncert, kde starosta města Pavel Janata předal Cenu města Třebíče Pavlu Navrkalovi. Smetanovu Mou vlast v podání Filharmonie Hradec Králové si vychutnal plný sál diváků. Ve 20 hodin následoval pietní akt před budovou radnice, kdy zástupci vedení města položili za svitu pochodní věnce k pamětním deskám na budově radnice. A poslední páteční akcí byla videomappingová show, promítaná na starou budovu radnice na Karlově náměstí.

V sobotu probíhal od 10 až do 20 hodin program na Karlově náměstí, střídaly se místní soubory s módní přehlídkou, swingové kapely, ZUŠ Třebíč, Arabes, Motus, Míša a Míša, mažoretky Cheerladies, ale také dobrovolní hasiči, Ampulka, Klub vojenské historie a další. Divácky nejočekávanější byl příjezd prezidenta Masaryka na radnici ve 13 hodin, uložení časové schránky do kupole městské věže ve 14 hodin, současně s průvodem všech účinkujících, nebo v 18 hodin koncert Ondřeje Havelky a orchestru Melody Makers. Současně mohli lidé navštívit program na Podzámecké nivě. Zde se představily tábory Junáků a Sokolů, Scarabeus, DDM a také Štvanci Brno s výcvikem prvorepublikové jezdecké kavalerie. Sobotní program vyvrcholil v 19:30 ohňostrojem na Karlově náměstí.

Celé oslavy zakončila slavnostní mše svatá v Bazilice sv. Prokopa, v neděli v 10 hodin.

Irini Martakidisová