Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy PRVOREPUBLIKOVÁ TISKÁRNA TISKAŘE VOJTĚCHA PREISSIGA
PRVOREPUBLIKOVÁ TISKÁRNA TISKAŘE VOJTĚCHA PREISSIGA PDF Tisk Email
Sobota, 15 Září 2018 00:00

„Tiskař Vojtěch Preissig byl jednou z nejvýznamnějších osobností českého zahraničního odboje za první světové války.Práce Preissigova tiskařského ateliéru prezentují vysokou uměleckou úroveň a (ne)obyčejnou lidskou statečnost v boji za umění, státnost a za svobodu“, uvádí k této zcela unikátní akci kastelán Marek Buš.

Interaktivní prohlídky, při nichž se návštěvníci nejen že nebudou nudit, ale zároveň si sami budou moci přivonět k tiskařské černi a vytisknout si vlastníma rukama na historickém tiskařském lisu náborový leták do československých legií. Program připravilo Studio bez kliky, titíž účinkující, kteří v loňském roce na náměšťském zámku představili tiskárnu Bible kralické.

„Z loňské zkušenosti víme, že umělci tohoto studia umí návštěvníky vtáhnout do děje, zaujmout i poučit. A u nás málo známá osobnost Vojtěcha Preissiga, který významně ovlivnil kulturní prostředí počátku československé republiky, si naši pozornost opravdu zaslouží“, doplňuje Buš.

Interaktivní prohlídky začínají ve 13, 14, 15 a 16 hodin, návštěvnická skupina je omezena kapacitou 25 osob, proto je doporučena rezervace na tel. č. 568 620 319, nebo na adrese Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript .

NEDĚLE 16. ZÁŘÍ, 13 – 16 HODIN, ZÁMECKÁ KNIHOVNA

Vstupné: dospělí 90 Kč, děti, senioři: 60 Kč, rodinné vstupné: 240 Kč.

HISTORICKÉ KOLOKVIUM – ZÁMEK V NÁMĚŠTI ZA PRVNÍ REPUBLIKY

Neformální debata historiků a zástupkyně rodiny Haugwitz s veřejností o situaci šlechty po roce 1918 a o životě na zámku v době první republiky.

Účast přislíbili:
Dr. Johanna El-Kalak Haugwitz (dcera posledního soukromého majitele zámku Jindřicha Haugwitze)
Mgr. Zdeněk Hazdra, Ph.D. (historik, ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů)
PhDr. Petr Beránek (historik Muzea Vysočiny v Třebíči)

Vstup volný, na závěr komentovaná prohlídka Královského apartmánu zámku a výstavy o životě na zámku v létech 1918 – 1938

Marek Buš