Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Řidiči autobusů - páni silnic
Řidiči autobusů - páni silnic PDF Tisk Email
Pondělí, 12 Červenec 2010 10:58


Již nějakou dobu přetřásá své levicové populistické názory starosta Uher. Prý by nejraději, aby autobusy jezdili zadarmo, či za 1,- Kč. Mnoho z těch, se kterými jsem mluvil, mi řeklo, že si nedovedou takovou situaci představit. „Bude to přervané bezdomovci a jinými asociály!“ řekl mi nedávno kamarád. „A řidiči budou ještě víc sprostý...“. Minulý týden jsem pozoroval ze svého automobilu chování řidičů městské dopravy. Vím, že jejich práce není jednoduchá a v těchto tropech už vůbec. Nicméně to nic nemění na tom, že předpisy platí i pro řidiče MHD.

To, že řidiči zajíždí do zastávek bez dávání znamení blinkry, je jakýsi jejich kolorit. Druhá věc je vyjíždění ze zastávky. Řidiči by měli dát busu přednost. Ovšem i řidič autobusu by měl dávat znamení, že vůbec ze zastávky vyjíždí. A toto znamení dávat až všichni cestující nastoupí. Stává se mi, že autobus dává znamení, já zastavím, ale půl minuty až minutu se nic neděje, neboť ještě nastupují cestující.

Jindy autobus předjíždím, neboť vidím otevřené dveře. Ve chvíli, kdy jsem na jeho úrovni, se řidič nekompromisně rozjíždí do mého pruhu! A poté za jízdy vidím zavírat dveře. Trochu kaskadérské, ale jak mi říkala švagrová z Boroviny, naprosto běžné. Frajeřinou mezi řidiči je zastávka u Finančního úřadu na Žerotínově náměstí. Zde pokud zajedou autobusy (často zastavují naráz z obou směrů) do označeného boxu, lze projet směrem k mostu. Někteří ale volí variantu, že zastaví uprostřed mezi boxem a průběžným pruhem, tedy nelze jej předjet. To proto, aby mohli rychle pokračovat a auta jim neucpali průjezd. To, že za mostem svítí zelená a auta by mohla projet, řidiči evidentně nevadí. On je pánem silnice! Vytvoří se díra pro několik aut, kterou si ovšem šikovný šofér ohlídá. Neméně zajímavou novinkou v pravidlech silničního provozu je přejíždění z pruhu do pruhu. Na Komenského náměstí vyjíždí autobus ze zastávky na straně autobusového nádraží. Pokud jedete v levém pruhu směr Bráfova a autobus vyjíždí ze zastávky, neomylně a bez sebemenšího strachu jede rovnou do levého pruhu. Kolikrát i bez použití blinkrů! Dnes jsem na tuto situaci připraven, ale poprvé jsme se málem střetli. Řidič mi neváhal gestem naznačit, že já jsem ten idiot, který musí předpokládat, že když jede autobus, má absolutní přednost i před předpisy! Posledním nešvarem profesionálních řidičů je jejich jízda na červenou. Málokdy se stane, že autobus po naskočení červené zastaví. Pochopím, když je rozjetý, a veze plno lidí, nemůže dupnout na brzdy. Ale oni zase tak rozjetí nejsou a navíc při naskočení oranžové klasicky ještě plyn přidají! A samozřejmě jsem zažil, jak na řidiče pokynul s úsměvem policista, který stál ve vedlejším pruhu, nebo ráno hlídkoval na přechodu pro chodce.

 

Opakuji ještě jednou, jim jejich práci nezávidím. Na druhou stanu je nikdo nenutil, že jí musí vykonávat. Ale trochu slušnosti a dodržování pravidel by neškodilo. Jezdilo by se bezpečněji jak nám, tak i cestujícím, kteří mají často pocit, že ten autobus někdo ukradl! A možná by si i rádi jízdenku zaplatili. Jenomže v ceně jízdenky to není. Je to o celkové kultuře cestování!

Jan Zeman

Aktualizováno Pátek, 30 Červenec 2010 09:02