Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy EDU otevře brány
EDU otevře brány PDF Tisk Email
Čtvrtek, 12 Červenec 2018 00:00

Energetici „pomyslně“ otevřou vstupní brány do Jaderné elektrárny Dukovany širokému počtu návštěvníků na 24 hodin, a to v pátek 13. 7. a sobotu 14. 7. vždy od 9 do 21 hodin. V rámci této speciální akce si návštěvníci budou moci prohlédnout nejen zdejší Infocentrum, ale také prostor sloužící ke cvičnému  ukrytí personálu. Na závěr 1,5 hodinového programu čeká návštěvníky vstup do střeženého prostoru elektrárny v doprovodu ostrahy a průvodců, kteří prohlídku elektrárny doplní odborným výkladem.

Úvodem si návštěvníci prohlédnou Infocentrum, místnost sloužící k ukrytí personálu při mimořádné události a střežený prostor elektrárny, který není běžným návštěvníkům dostupný. I v letošním roce se tak veřejnosti na 24 hodin otevřou brány Jaderné elektrárny Dukovany a návštěvníci si budou moci na vlastní oči prohlédnout, jak vypadá prostor a budovy ve střeženém pásmu první jaderné elektrárny na českém území.

Po fyzické kontrole si střežený prostor prohlédnou z autobusu, kterým za 40 minut projedou celý areál elektrárny. Každý rok využijí této speciální akce stovky zájemců. Páteční program zpestří ukázkami zbraní a techniky vojáci z 22. základny vrtulníkového letectva Náměšť nad Oslavou. V sobotu se zase návštěvníci mohou těšit na ukázky techniky speciální zásahové jednotky Policie ČR a hasičů přímo z elektrárny.

Z důvodu nutnosti předložení platného občanského průkazu jsou exkurze určeny pouze pro občany ČR starší 15 let. Počet volných míst je kapacitně omezen. Přihlašování je možné pouze elektronicky, a to na adrese – Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript Do přihlášky je nutno uvést jméno a příjmení, datum narození, číslo platného OP, zaměstnavatele (školu), státní příslušnost a termín a čas začátku exkurze. Uzávěrka přihlášek je 12. 7. 2017 ve 12.00 hodin, případně dříve po vyčerpání kapacity. Všem přihlášeným bude termín a čas exkurze potvrzen.

Více informací k návštěvě Infocentra najdete na https://www.cez.cz/dukovany.

Jiří Bezděk