Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Nová výstava na zámku v Náměšti
Nová výstava na zámku v Náměšti PDF Tisk Email
Středa, 27 Červen 2018 06:54

V sobotu 30. června 2018 v 15 hodin bude na zámku v Náměšti nad Oslavou slavnostní vernisáží otevřena výstava Zámek v Náměšti za první republiky. Součástí této výstavy jsou nově instalované pokoje Královského apartmánu a na arkádní chodbě pak velkoformátové fotografie dokumentující život posledních soukromých majitelů z rodu Haugwitz a významné návštěvy, které tato rodina na náměšťském zámku v době první republiky hostila.

Významní hosté navštěvovali náměšťský zámek po celou dobu jeho existence a v období první republiky tomu nebylo jinak. „V rámci připravované výstavy budou moci návštěvníci poprvé navštívit tzv. Královský apartmán v celém jeho původním rozsahu, tedy tři honosné ložnice, velkorysou koupelnu a hostinskou jídelnu. Jeho instalace probíhala na základě dlouhodobých archivních rešerší a podle dochovaných historických fotografií“, uvádí kastelán zámku Marek Buš.

Místnosti jsou vybaveny autentickým zařízením a předměty připomínajícími důležité období Královského apartmánu. Z apartmánu přejdou návštěvníci pokojem komorníka na arkádní chodbu, kde budou moci prostřednictvím závěsných panelů nahlédnout do rodinného alba posledních majitelů náměšťského panství.

„Obrazová část výstavy představuje nejvýznamnější hosty zámku, k nimž patřil například španělský král Alfonso XIII. nebo vnuk sjednotitele Německa – železného kancléře Otto von Bismarcka. Pobývali zde samozřejmě i příslušníci významných českých a moravských rodů, jako byli Šternberkové, Mitrovští, Waldsteinové, Podstatzští, Dubští a mnohých dalších. Přímým svědkem bohatého společenského života je pamětní kniha hostů, kterou pro výstavu laskavě zapůjčila dcera posledního majitele náměšťského zámku paní Johanna El-Kalak Haugwitz“, doplňuje kastelán Buš.

Výstavu si mohou návštěvníci prohlédnout v  tzv. instalovaném depozitáři, to znamená v autentických prostorách, které postupně procházejí obnovou a jejichž zařízení je postupně restaurováno. Takto se k datu vernisáže podařilo zrestaurovat část soupravy zahradního sedacího nábytku ze dřeva a rákosu, která se objevuje na mnoha historických fotografiích. Za povšimnutí stojí také restaurátorské sondy na stěnách a stropech apartmánu dokumentující dřívější bohatou výmalbu.

Výstava v nově otevřených interiérech zámku je přístupná
v červenci a srpnu o sobotách, nedělích a státních svátcích,
dále o víkendech 28. – 30. září a 27. – 28. října.
Prohlídky začínají v uvedených dnech vždy v 10, 12, 14 a 16 hodin.

Doporučujeme rezervaci na tel. č. 568 620 319 nebo na adrese Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript .

Marek Buš