Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Ota Schnepp - pačmagy
Ota Schnepp - pačmagy PDF Tisk Email
Úterý, 22 Květen 2018 00:00

Vstupní hala Jaderné elektrárny Dukovany patří na šest neděl Otu Schneppovi ze severočeského Klášterce nad Ohří. I když mu nejsou cizí ani různé barevné výtvarné techniky, připravil na svou jubilejní 10. samostatnou a vůbec 1. moravskou výstavu černobílé perokresby, jimž říká pačmagy.

Pačmaga znamená slovensky „potvora“. Ota s úsměvem říká: „Čára sem a čára tam a nějaká ta potvora z toho ve finále vznikne.“ Pak už zbývá jen vymyslet název. Někdy ovšem vychází z reálu, jako například u dvou vystavených koní. Vzhledem k tomu, že jeho díla jsou vždy abstraktní, tak i Shetlandský pony a Rozesmátá kobylka jsou vlastě takoví pačmagovití. Někdy tudíž lze z obrazu vypozorovat, aniž by byl pojmenován, co na něm asi díky autorově fantazii je. Jindy ovšem návštěvníci jeho výstav vidí v kresbě zcela něco jiného „svého“, než on sám.

Ve vstupní hale JE Dukovany vystavuje Ota Schnepp 47 perokreseb různé velikosti, přičemž přes dvě třetiny z nich jsou čerstvého data, takže u jeho podpisu mají rok 2018. Výtvarničení se přitom věnuje od března 2002, kdy na vernisáži jedné výstavy velmi uznávaného výtvarníka, s nadsázkou konstatoval „že když on chce za takovou mazanici dvacet tisíc, tak já to samé namaluji za tisícovku“. Jeho prvotní výtvarné pokusy ho přitom zaujaly natolik, že se raději  rovnou vydal vlastní abstraktní cestou. Ještě téhož roku v listopadu měl už první samostatnou výstavu v krušnohorské Galerii JA.RO. ve Vejprtech, do níž se ještě dvakrát samostatně vrátil v letech 2004 a 2008. Desetkrát (2008 – 2017) zde pak vystavoval s dalšími umělci v rámci výtvarných sympozií, během nichž společně s ostatními tvořil ve prospěch města Vejprty. Společných výstav má za sebou celkem 13 + 1 fotovýstavu s reportážním cyklem „Jak to vidím já“. Samostatných, včetně té současné v JE Dukovany má na kontě rovných deset.

Ota Schnepp, původně zemědělský technik, následně 25 let novinář a od roku 2006 mluvčí Skupiny ČEZ pro severní a střední Čechy, žije a tvoří v Klášterci nad Ohří na Chomutovsku. V barvě vznikají jeho abstraktní díla v oleji, akrylu i tempeře, případně v kombinaci těchto technik. Trvalé zastoupení má v Galerii JA.RO. Vejprty a dále v soukromých sbírkách v USA, Slovinsku, Spolkové republice Německo, Slovenské republice a pochopitelně v Česku, tedy včetně Moravy a Slezska. V současné době se připravuje na další Výtvarné sympozium ve Vejprtech. A právě zde začne, stejně jako v případě první, i svou druhou desítku samostatných výstav.

Jiří Bezděk