Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Turisté, pozor!
Turisté, pozor! PDF Tisk Email
Pondělí, 30 Duben 2018 07:08

Občanku i pas nyní můžete mít do 24 hodin

Před zahájením sezony upozorňují pracovníci městského úřadu na změny a novinky ve vydávání dokladů a jejich využití při cestování do zahraničí.

Kam s pasem a kde stačí občanka?

Do všech zemí lze cestovat s platným cestovním dokladem. Jako cestovní doklad můžete občanku použít v případě cesty do zemí Evropské unie (a také Islandu, Norska, Lichtenštejnska, Švýcarska, Albánie, Bosny a Hercegoviny, Černé Hory, Makedonie, Srbska, Gruzie a Moldavska). K cestě do Kosova potřebují lidé platný cestovní pas.

Jaké doklady pro děti do 15 let?

Už od roku 2012 mohou i děti mladší 15 let do uvedených států cestovat na vlastní občanský průkaz. V případě, že nezletilé dítě cestuje v doprovodu jiné osoby, než je rodič nebo zákonný zástupce, doporučujeme ověřit u zastupitelského úřadu navštěvovaného státu, zda mimo platného cestovního dokladu nebude vyžadován také písemný souhlas rodičů (zákonného zástupce) s cestou dítěte do zahraničí.

Kde ověřit podmínky pro vstup do země?

Přes každoroční upozornění, aby si doklady lidé před cestou do zahraničí zkontrolovali, dochází opětovně k nepříjemným situacím. Před odjezdem nebo odletem zjistí, že je doklad neplatný, nebo že krátká platnost nestačí k návštěvě vybrané země. Některé státy mají totiž specifické podmínky pro vstup na své území. Ty se mohou týkat délky platnosti pasu nebo podmínek pro vstup. Je vhodné předem si ověřit, zda má Česká republika s daným státem uzavřenou bezvízovou dohodu nebo ne.

Informace na stránkách Ministerstva zahraničních věcí ČR www.mzv.cz jsou určeny pouze k základní orientaci. Proto Ministerstvo zahraničních věcí ČR doporučuje českým občanům, aby si před cestou ověřili u zastupitelského úřadu navštěvovaného státu, zda se podmínky pro vstup a pobyt nezměnily.

Lhůty pro vydání dokladů a poplatky

Zákonná lhůta pro vydání dokladu je 30 dnů. Běžně jsou doklady vydávány zpravidla ve lhůtě tří týdnů ode dne podání žádosti nebo je možné zvolit zrychlenou variantu vyhotovení dokladu do 5 pracovních dnů (blesk).

Od 2. července letošního roku budou moci lidé získat doklad i do 24 hodin (superblesk) následujícího pracovního dne, ale ten si budou muset osobně vyzvednout na pověřeném pracovišti Ministerstva vnitra v Praze.


doklad

do 5 dnů dospělý

do 5 dnů nezletilý

do 24 hodin dospělý

do 24 hodin nezletilý

občanka poplatek v Kč

500

300

1.000

500

pas poplatek v Kč

3.000

1.000

6.000

2.000

K vyřizování dokladů je občan povinen předložit platné doklady totožnosti (občanský průkaz, řidičský průkaz, cestovní pas), případně rodný list žadatele. Správní poplatky jsou hrazeny již při podání žádosti o vydání dokladu.

Proto si nezapomeňte cestovní doklady vyřídit včas, abyste předešli zbytečným stresům a komplikacím a svoji dovolenou si náležitě užili.

Bližší informace podá oddělení občanských průkazů a cestovních dokladů Městského úřadu v Třebíči.

Irini Martakidisová