Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy V třídění odpadu máme velké rezervy
V třídění odpadu máme velké rezervy PDF Tisk Email
Čtvrtek, 26 Duben 2018 08:00

V Třebíči se slavil Den Země

V rámci oslav Dne Země se ve čtvrtek 19. dubna konaly různé akce na ekologické téma na Karlově náměstí. Kromě projektů základních i středních škol zde svoje aktivity představily Vrátka, Alternátor, Třebíčské centrum, Íčko, ZOO Jihlava a ESKO-T. Prvním bodem programu bylo vysypání kontejnerů na směsný komunální odpad přímo na náměstí. Odpad pak následně třídili studenti SPŠT. Výsledky dodatečného třídění jsou alarmující!

ESKO-T, s.r.o. se ve čtvrtek 19. dubna 2018 zúčastnilo akce Den Země na Karlově náměstí v Třebíči. V rámci programu byl na Karlovo náměstí v Třebíči vysypán z popelářského vozu odpad z ulice M. Majerové v Třebíči, který jsme společně se studenty SPŠT Třebíč vytřídili.

Je alarmující, že z celkem 300 kilogramů komunálního odpadu z 8 kontejnerů jsme za 90 minut vytřídily 214 kilogramů (71 %) odpadů, které jsou tříditelné a je možné je dále využít a recyklovat. Zbylých 86 kg mohlo být uloženo na skládku TKO v Petrůvkách.

Výsledky třídění:

Komunální Odpad

Množství v kg

Podíl %

Papír

32

10%

Plast

42

14%

Sklo

19

6%

Bioodpad

35

12%

Velkoobjemový odpad

44

15%

Textil

19

6%

Pneumatiky

15

5%

Kov

8

3%

Netříditelný odpad

86

29%

CELKEM TŘÍDĚNO

300

100%

Mezi směsnými komunálními odpady se objevilo i několik komodit, které bychom v kontejneru na SKO nečekali. Například kočárek, který měl skončit na sběrném dvoře nebo spoustu textilního oblečení i bioodpadu. Další problematickou komoditou jsou také pneumatiky. Ty rozhodně do směsného komunálního odpadu nepatří. Pneumatiky se odevzdávají v pneuservisech, kde pneumatiky zdarma odebírají. Seznam sběrných míst najdete na: https://www.esko-t.cz/upozorneni/.

Na všechny tříděné odpady jsou v Třebíči rozestavěny kontejnery na třídění. Dalším problémem je také nesešlapávání plastových materiálů a nerozkládání krabic. Když tyto materiály nesešlápnete nebo nerozložíte, zbytečně se v popelářských autech vozí vzduch.

Pokud si někdo neví rady s tříděním nebo vidí poškozený kontejner, pomůže mu jednoduchá mobilní aplikace: Třídění v regionu Třebíčsko. Abychom Vám třídění usnadnili a neustále zlepšovali podmínky pro třídění, byla vytvořena aplikace do mobilních telefonů. Aplikaci si můžete nainstalovat pomocí samolepek s QR kódem ze sběrné nádoby, kde si jednoduše přes kód načtete aplikaci do mobilu nebo si ji můžete vyhledat pomocí Google Play (Android) či AppStore (iOS) pod názvem TŘÍDĚNÍ V REGIONU TŘEBÍČSKO.

Občané mají možnost třídit odpady, ale je to jen na nich, jak se k tomu postaví. Recyklací tříděných odpadů vznikají nové věci. Třídění má smysl. O tom, že odpady se dají recyklovat a že celý systém uceleně funguje, se můžete přesvědčit přímo v areálu společnosti ESKO-T, kde provádíme exkurze skupin. Zde uvidíte skutečnou cestu odpadu. Více o exkurzích najdete na: https://www.esko-t.cz/info-centrum/.

Veškeré informace a dokumenty najdete volně ke stažení na našich webových stránkách: www.esko-t.cz nebo FB stránkách: www.facebook.com/eskotrebic

Pavlína Buršíková