Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Hřiště pro Jabulu i seniory
Hřiště pro Jabulu i seniory PDF Tisk Email
Sobota, 14 Duben 2018 00:00

Děti i dospělí v Moravských Budějovicích mohou relaxovat v revitalizované zahradě v Komenského ulici, doplněné o několik herních prvků. Na projekt Zahrada „Všem dětem“ přispěla Nadace ČEZ a uživatelé mobilní aplikace EPP – Pomáhej pohybem.

Dřevěná mašinka, pružinové houpadlo, lezecká stěna, skluzavka a další herní prvky doplnily zahradu v prostranství mezi mateřskou školou Jabula a Domem sv. Antonína v Moravských Budějovicích. Pořízeny byly z grantového příspěvku Nadace ČEZ ve výši 152 300 korun, projekt Zahrada „Všem dětem“ podpořili také sportující uživatelé aplikace EPP – Pomáhej pohybem.

Hřiště a zahradu využívají především děti ze školky Jabula, a dále návštěvníci domova seniorů. Herní prvky jim dosud ke hře a sportovnímu vyžití chyběly, k dispozici měli pískoviště, které dětem postavili dobrovolníci. Pořízené atrakce pomohou dětem v přirozeném pohybu a k rozvoji motoriky i psychomotoriky, zvídavosti a obratnosti.

Jabula je křesťanská školka rodinného typu, která svojí koncepcí vychází z alternativní pedagogiky Franze Ketta. Jabula, kterou navštěvuje 50 dětí z Budějovic i okolí, v sobě nese jméno Jana Buly, který se věnoval dětem a mládeži na Vysočině. Kněz Jan Bula byl ve vykonstruovaném procesu odsouzen a 20. května 1952 ve svých 32 letech tragicky popraven. V roce 1990 byl posmrtně rehabilitován.

Mateřská školka nabízí volná místa pro děti od 2,5 roku. Základní prioritou je spolupráce rodiny a školky. Rodičům i prarodičům nabízí možnost setkání a aktivního se zapojení do vzdělávacího programu. Menší počet dětí umožňuje intenzivní a individuální přístup k dětem.

„Důraz klademe na posílení vlastního vědomí, vlastní důstojnosti a vnímavosti k druhému člověku. Snažíme se v dětech rozvíjet jim přirozenou tvořivost a podněcovat fantasii. Posilujeme jednoduché a základní morální principy. Běžnou odměnou je pro nás radost z osobního růstu dítěte a spokojenost rodičů,“ říká ředitelka školky Alena Žáková.

„Prvky vyzývající k dětské hře i pohybu a testování obratnosti jsou vítaným vybavením každé mateřské školky a děkuji tímto i uživatelům naší EPPky, že je svými sportovními aktivitami projekt podpořili,“ sdělila ředitelka Nadace ČEZ Michaela Ziková.

Jana Štefánková