Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Atomka znovu v modrém
Atomka znovu v modrém PDF Tisk Email
Úterý, 03 Duben 2018 07:16

ČEZ, Jaderná elektrárna Dukovany se opět připojila k celorepublikové kampani „Česko svítí modře“ s cílem více porozumět světu lidí s autismem. V noci z 2. na 3. dubna proto modré světlo, symbolizující komunikaci, ozáilo vstup do elektrárny Dukovany. Vyjádřilo tak společně s ostatními podporu a solidaritu osobám s poruchou autistického spektra (PAS), u nichž je problematickou oblastí právě komunikace.

Pátý ročník iniciativy „Česko svítí modře“ byl zahájen na Velikonoční pondělí 2. dubna, což je Světový den zvýšení povědomí o autismu, a potrvá až do konce měsíce. Jedná se o projekt platformy Naděje pro autismus, jejímž cílem je zvyšování povědomí veřejnosti o problematice tohoto stále četnějšího neurovývojového postižení. Prevalence výskytu poruch autistického spektra se dle aktuálních dat CDC opět zvýšila. S některou z forem autismu bude žít již každé 40. narozené dítě, 2,5% populace, to je 188 000 000 lidí planety a na 250 000 obyvatel České republiky.

Alarmující vývoj je důvodem intenzivní informační kampaně, která má za cíl ozřejmit veřejnosti specifika lidí na spektru, vyvracet mýty a posílit destigmatizaci autismu ve společnosti.

„Samotné nasvícení budov situaci osob s autismem nezmění, je však výrazným aktem vyjádření sympatií s lidmi, kterých se autismus bytostně dotýká,“ uvádí zakládající členka platformy Milena Němcová.

Kampaň „Česko svítí modře“ se nasvícením budov po celé České republice snaží poukázat na důležitost komunikace ve všech aspektech vývojové poruchy a vzbudit zájem okolí o toto závažné téma. Stejně jako v loňském roce, i letos se připojila také Jaderná elektrárna Dukovany, která se rozsvítila modře. „Osvítili jsme budovu hlavního vstupu elektrárny a budovu Informačního centra, aby bylo naše zapojení do této iniciativy vidět na dálku. Také jsme vyzvali naše zaměstnance, aby se symbolicky připojili tím, že přijdou oblečeni do modrých barev,“ sdělil ředitel Jaderné elektrárny Dukovany Miloš Štěpanovský.

Jaderná elektrárna Dukovany podporuje neziskové organizace ve svém okolí, které se věnují podpoře autismu. Na jižní Moravě je to například Mateřská škola, Základní škola a Dětský domov Ivančice, kam chodí pravidelně dukovanští pracovníci pomáhat v rámci tzv. dobrovolnických dnů a také organizaci podporují prostřednictvím projektu Plníme přání, při kterém darují své finanční prostředky.

„Počet dětí s autismem opravdu roste, naši školu určenou pouze dětem se speciálními vzdělávacími potřebami v současnosti navštěvuje 120 dětí a žáků.  Malí autisté představují asi jednu třetinu. Víme, jak těžké je tyto děti pochopit, respektovat a současně vést. Vážíme si rodin malých autistů, které se často potýkají s kritikou okolí. Osvětová činnost je v této oblasti velmi potřebná. Děkujeme Jaderné elektrárně Dukovany i za naše autisty, že na ně myslí a takto jim pomáhá,“ říká ředitelka Mateřské školy, Základní školy a Dětského domova Ivančice Marta Špalková.

Jiří Bezděk