Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Úsměv má nové auto
Úsměv má nové auto PDF Tisk Email
Středa, 31 Leden 2018 12:26

I díky dárcům prostřednictvím aplikace EPP – Pomáhej pohybem byl obnoven vozový park Oblastní charity Třebíč. Devítimístný Ford Tranzit umožní komfortní dopravu klientům do stacionáře Úsměv, ale také například na výlety.

Za účasti dárců a vedení Oblastní charity Třebíč byl včera slavnostně předveden ve stacionáři Úsměv nový devítimístný automobil Ford Tranzit Custom, který umožní dostupnost služby především těm, kteří nejsou schopni v důsledku své nepříznivé sociální či zdravotní situace samostatného cestování hromadnými veřejnými dopravními prostředky.

K nákupu automobilu, který má standardně vyšší podvozek, a proto je opatřen speciální úpravou - vyjíždějícím přídavným schodem pro hůře se pohybující uživatele, se podařilo sehnat více než 700 tisíc korun. Nadace ČEZ darovala na nákup vozu 200 tisíc korun.

„Bezmála 100 tisíc získal stacionář ze sbírky Akce Cihla, která je v Třebíči dobře známá. Další část si prostřednictvím již zmíněné aplikace Nadace ČEZ vychodili aktivním pohybem na výletě sami klienti,“ říká Tomáš Barák, vedoucí střediska, které spadá pod Oblastní charitu Třebíč.

Nový vůz podpořili také vojáci z nedaleké základny Náměšť. Prostřednictvím aplikace EPP naběhali několik desítek kilometrů v rámci svého výcviku.

„Těší nás, že jsme stabilním a dlouhodobým partnerem Oblastní charity Třebíč a tedy i součástí aktivit, které pomáhají osobám s jistým znevýhodněným. Obnova vozového parku patří k důležitým věcem, na které často není dostatek financí. Přitom bezpečná vozidla zajišťují denně přepravu do míst, kde se klienti mohou setkávat, učit se novým dovednostem a trávit smysluplně svůj čas,“ říká Jana Štefánková, zástupce Nadace ČEZ na Vysočině, která se slavnosti zúčastnila.

Ročně najedeme v průměru takřka 60 000 km. Z kapacitních a finančních důvodů plánujeme svozy tak, aby každý uživatel mohl využít služeb stacionáře minimálně dvakrát týdně,“ přibližuje využití Tomáš Barák.

Posláním denního Stacionáře Úsměv Třebíč je poskytovat podporu a pomoc lidem s mentálním a kombinovaným postižením ve věku od 16 do 70 let, kteří žijí v Třebíči a v okolí do 50 km od Třebíče (Jemnicko, Náměšťsko, okolí Jaroměřic, Okříšek a další). Prostřednictvím sociálního učení, pracovních a vzdělávacích aktivit usiluje o posilování a rozvoj samostatnosti, navazování a udržování sociálních vztahů a začlenění se do běžné společnosti. Služba je poskytována v pracovní dny, její kapacita je 28 míst na den. Pomáhá jak uživatelům, tak i pečující rodině. V době, kdy je člen rodiny ve stacionáři, další členové rodiny mají možnost obstarat si nutné osobní záležitosti, tuto dobu mohou využít pro regeneraci duševních i fyzických sil potřebných na mnohaletou péči o blízké osoby s mentálním a přidruženým postižením nebo pro zařazení se na trh práce (více zde http://trebic.charita.cz/nase-sluzby/stacionar-usmev-trebic/).

Daniel Novák