Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Evangelium podle Jaroslava Foglara
Evangelium podle Jaroslava Foglara PDF Tisk Email
Pátek, 19 Leden 2018 08:00

Česká křesťanská akademie - místní pobočka Třebíč a Katolické gymnázium Třebíč pořádají besedu nad knihou doc. Pavla Hoška, Ph.D. Evangelium podle Jaroslava Foglara ve středu 24. ledna 2018 v 19 hodin v aule. Katolického gymnázia.

„Pojď se mnou tam, kde nebe je vysoké a modré a kde oblaka bílá rychleji než jinde plují. Slyšíš tu píseň větrů v korunách borovic? Slyšíš tu píseň dálek závratných? Večer oheň táborový pak do tmy zasvítí a vyvolá v tobě pocity, které otřesou tvou duší.“ Těmito slovy mě kdysi uhranul, poranil a rozjitřil Jaroslav Foglar.

Ano, Foglar dokázal rozjitřit touhu. Dokázal to jako málokdo. Ale nedokázal ji naplnit. Otevřel ve mně hlubiny, o kterých jsem neměl tušení.

Otřásl mojí duší. Až po letech jsem někde četl větu, která mi pomohla trochu pochopit, co se mnou tenkrát Foglar udělal. Ta věta zní: „Setkání s Krásou probouzí v srdci člověka touhu, kterou nic pozemského nedokáže naplnit“. Ano, Foglar mě dovedl k setkání s Krásou. Probudil ve mně touhu. Nedokázal ji naplnit. Ani nemohl. Není to jeho vina. Ale ukázal mi cestu…

 

Jaromír Matějek

 

Aktualizováno Čtvrtek, 25 Leden 2018 15:14