Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Nadace ČEZ letos pomáhala i na Třebíčsku
Nadace ČEZ letos pomáhala i na Třebíčsku PDF Tisk Email
Pátek, 29 Prosinec 2017 00:00

Nadace ČEZ rozdávala finanční pomoc v několika grantových řízeních. Obnovy se tak dočkalo mnoho významných kulturních památek, vznikla nová hřiště, města a obce se zazelenala díky stovkám nových stromů a keřů. Díky nadačním příspěvkům přivítalo návštěvníky mnoho kulturních, sportovních a veřejně prospěšných akcí a své zázemí zlepšilo hned několik neziskových organizací. „Pomáháme městům a obcím s finanční stránkou projektů, důležitější je ale jejich vlastní aktivita. Svůj projekt musí přihlásit do některého z našich grantů a prostřednictvím kvalitně zpracované přihlášky jej obhájit. Velmi nás těší, že můžeme podporovat důležité, ale i zajímavé a nápadité projekty, které zvyšují komfort lidí, žijících ve městech i na venkově,“ říká Michaela Ziková, ředitelka Nadace ČEZ.

Jarní a podzimní měsíce uplynulého roku se nesly ve znamení sázení alejí a stromořadí. Nadace ČEZ totiž podporuje od roku 2011 jak vznik nových stromořadí, tak i obnovu zanedbané zeleně v místech, kde dříve aleje existovaly, ale postupem času zpustly či zcela vymizely. Nové zeleně se na Vysočině dočkaly obce Číměř a Mastník. V Číměři sázeli obyvatelé na svatého Martina lípy srdčité a javory na dvou místech v obci. „Údolí Válov totiž před několika lety prošlo důkladnou regenerací, která obnovila zdejší ekosystém, a to zejména, co se týče flóry. Nyní je přírodní lokalitou využívanou jako pastvinou pro ovce, které spásají trávu a zároveň přirozenou cestou pomáhají bujení porostu. Javory budou zdobit cestu ve východní části směrem k tzv. Čermákovu mlýnu. Na obou místech je krajina značně otevřená, a proto zde neustále vane vítr. Obě aleje tak budou sloužit i jako větrolamy,“ vysvětlila starostka obce Lenka Hůlková.

Nejvíce projektů získalo podporu prostřednictvím grantového řízení Podpora regionů, které je obecně zaměřeno na rozvoj veřejně prospěšných projektů. O podpoře řady z nich navíc rozhodli sami občané. Sportovali totiž s mobilní aplikací EPP Pomáhej pohybem, sbírali body a rozdělovali je mezi nominované projekty. Po zisku potřebného počtu bodů jim Nadace ČEZ přispěla finančně. Při dubnovém Třebíčském půlmaratonu tak například podpořili nákup kánoí pro studentský klub Halahoj při Katolickém gymnáziu v Třebíči, který pořádá mnoho aktivit pro mladé. O měsíc později při charitativním běhu Happy Run ve Valči zase rodinu Řezáčových s hendikepovaným synem. Při říjnovém Běhu naděje v Třebíči zase místní sportovci podpořili výzkum léčby rakoviny.

Jana Štefánková