Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy O Vánocích pokryje JE Dukovany třetinu spotřeby ČR
O Vánocích pokryje JE Dukovany třetinu spotřeby ČR PDF Tisk Email
Úterý, 26 Prosinec 2017 08:31

Jen na Štědrý den elektrárna vyrobí přibližně 48 miliónů kilowatthodin elektřiny, což odpovídá téměř třetině české spotřeby, která se každoročně o vánočních svátcích pohybuje kolem 160 milionů kilowatthodin/den. Celoročně obě jaderné elektrárny svojí výrobou pokrývají čtyřicet procent tuzemské spotřeby.

Přibližně 90 směnových zaměstnanců provozu a blokových dozoren, 25 hasičů, 5 pracovníci kuchyně, jeden lékař a členové fyzické ochrany elektrárny budou Štědrý den trávit v práci. Zaměstnanci elektrárny, která je základním výrobním zdrojem české energetické soustavy, budou zajišťovat stabilní dodávky elektrické energie, aby byla zajištěna spolehlivá dodávka elektřiny ke všem vánočním osvětlením a domácím spotřebičům, jejichž spotřeba elektřiny během vánoc roste zhruba o čtvrtinu.

Na poslední svátky roku proto vedení elektrárny neplánuje žádné zkoušky a činnosti, které by vyžadovaly přítomnost většího počtu lidí nebo omezení výroby. „I přes očekávaný klidnější vánoční provoz, zajištění bezpečnosti a provozní spolehlivosti nelze ani v tomto období oslabit. V práci tak musí být kompletní provozní personál, fungovat musí i některé servisní činnosti a samozřejmě musí plně fungovat ostraha elektrárny,“ upřesňuje ředitel elektrárny Miloš Štěpanovský.

Zaměstnanci, kteří budou muset na Štědrý den do práce, se mohou těšit na tradiční české menu. Kuchaři v elektrárně pro ně připravují zelnou na kyselo a čočku a k večeři rybí polévku a smaženého kapra s bramborovým salátem. Na přilepšenou dostanou i vitamínový balíček s ovocem a nápoji.

Spotřeba elektřiny celé České republiky v období Vánočních svátků klesá oproti běžným pracovním dnům až o 20%, podle vlivu počasí. Největší vliv na tento úbytek má průmysl, naopak spotřeba domácností roste. Spotřeba České republiky na Štědrý den dosahuje cca 160 GWh a na Nový rok je tato hodnota ještě o 5-10 GWh vyšší.

Letošní Vánoce jsou pro elektrárnu Dukovany významné také tím, že již mají povolení na další dlouhodobý provozu pro všechny čtyři bloky. Od počátku provozu elektrárna vyrobila téměř 418 TWh elektrické energie, která by vystačila všem domácnostem i průmyslu v České republice na 7 let.

Jiří Bezděk