Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Od nového roku budou vyšší sankce za nepojištěná auta
Od nového roku budou vyšší sankce za nepojištěná auta PDF Tisk Email
Neděle, 10 Prosinec 2017 13:12

Novela zákona o pojištění vozidel, která začne platit od 1. ledna 2018, ve velké míře zpřísní sankce za nepojištěná vozidla. Každé auto, zapsané v registru silničních vozidel, musí mít sjednané platné povinné ručení a to po celou dobu, po kterou je v registru vedeno.

Uvedená povinnost se nevztahuje na dobu, kdy je vozidlo:

  • vyřazené z provozu (tzv. depozit)
  • zaniklé, dříve uváděný pojem trvale vyřazené
  • vyvezené do jiného státu
  • odcizené (kdy je po vozidle vyhlášeno pátrání policií ČR)

Nově se od ledna 2018 zavádí pokuta za nepojištěné vozidlo, která se vypočte jako součin počtu dní, kdy není pojištění prokázáno a stanovené denní sazby. Výši denní sazby stanoví právní předpis Ministerstva financí, sankce bude vymáhat Česká kancelář pojistitelů.

Zavedením pokutování nepojištěných vozidel dojde ke spravedlivému financování nepojištěných škod nepojištěnými motoristy, jejichž počet poslední dva roky roste. Na vyplácení a úhradě škod se v současné době podílejí vlastníci, kteří poctivě platí pojištění a následkem toho pojišťovny přistupují ke zvýšení sazeb za povinné ručení.

Upozorňujeme vlastníky a provozovatele vozidel, kteří mají pochybnosti o vlastnictví vozidel a jejich registraci, aby si včas dali vše do pořádku. Nejvíce chyb nastává v situacích při dědictví nebo prodejích vozidel a to i v autobazarech, zejména v případech, kdy bazar není vlastníkem auta, ale pouze zprostředkovatelem prodeje.

O ověření vlastnictví vozidla si řidiči a majitelé aut mohou požádat na kterémkoli oddělení registru vozidel.

Irini Martakidisová