Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Konference Rotary měla úspěch
Konference Rotary měla úspěch PDF Tisk Email
Čtvrtek, 10 Červen 2010 08:30

Od čtvrtka do neděle bylo Třebíčsko ve středu zájmu téměř tří stovek rotariánů z Česka, ze Slovenska a zahraničí. Třebíč a Jaroměřice hostily konferenci distriktu 2240, který zahrnuje obě naše republiky. V předvečer jednání pozval guvernér distriktu František Ryneš delegáty a hosty na číši vína, kterou vypili v restauraci Titanic Grand Hotelu. O dobrou náladu se až do pozdních nočních hodin postarala džezová kapela ze Žďáru nad Sázavou.

V sobotu dopoledne proběhlo pracovní jednání v plénu. Po uvítání prezidentem Rotary klubu Třebíč Jaroslavem Soukupem (na obr. Jaroslava Šmardy) Vystoupil reprezentant světového prezidenta Rotary International Tony Black z Velké Británie, který vysoko hodnotil aktity českých a slovenských rotariánů. Delegáti vyslechli výroční zprávu guvernéra o stavu distriktu a schválili rozpočet na příští rok. Závěr dopoledního jednání patřil mládeži. S pěkně secvičeným vystoupením se představilo více než 50 zahraničních studentů, které distrikt letos hostí (viz foto Jaroslava Šmardy). Doprovodný program pro partnery delegátů a hosty konference zahrnoval prohlídku Židů, baziliky a muzea s krátkým koncertem. Dámy doprovázela manželka guvernéra Marie Rynešová.

 

Odpolední slavnostní část proběhla na zámku v Jaroměřicích v Sále předků. Po uvítání krajským radním Jozefem Matějkem a místostarostou Jaroměřic Radimem Petrem přednesl slavnostní přednášku filozof a teolog Milan Klapetek z Brna. Představitel Etického fóra ČR Milan Lášek a guvernér distriktu František Ryneš podpisali dohodu o vzájemné spolupráci. Došlo i na vyznamenání rotariánů, příznivců a úspěšných klubů. Dekorován byl vítěz golfové šňůry „O sako guvernéra distriktu“ Jan Holý z Prahy. Oficiální část konference zakončil koncertem Barokní kvintet vedený Terezou Heřmanovou-Válkovou (na obr. Jaroslava Šmardy vlevo společně se zástupcem světového prezidenta - uprostřed).

Večer byl ve znamení baroka. Prostory zámku i přilehlý park ožil vystoupením různých uměleckých skupin z Třebíčska. Představila se taneční skupina Yocheved, šermíři Libertas a další. Vše proloženo žertovnou prohlídkou zámeckých expozic a dobrým jídlem a pitím. Pro soví nátury noc pokračovala nokturnem v restauraci Elipso Grand Hotelu.

Kromě účastníků z České republiky a ze Slovenska se zúčastnila řada zahraničních hostů. Zejména delegace z Německa, Rakouska a Holandska byly početné. Účastnili se však i přátelé z USA, Velké Británie, Skotska, Izraele a z dalších zemí. Ohlasy z celého světa byly velice pozitivní. Určitě k tomu přispělo i nádherné počasí a prostředí jaroměřického zámku, zejména pak parku.

Tibor Szabó  

Aktualizováno Středa, 07 Červenec 2010 07:49