Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Zastupitelé budou v prosinci schvalovat nové ulice
Zastupitelé budou v prosinci schvalovat nové ulice PDF Tisk Email
Čtvrtek, 23 Listopad 2017 08:06

Vyplynulo to ze zasedání rady města, které se konalo ve čtvrtek 16. listopadu. Rada doporučuje zastupitelstvu schválit názvy tří nových ulic v lokalitě Na Kopcích a jednoho, prozatím bezejmenného náměstí v židovské čtvrti.

Dvě ulice v lokalitě Nové město ponesou jména po osobnostech z výtvarné oblasti, Josefu Kremláčkovi a Vlastimilu Tomanovi. Oba výtvarníci žili a tvořili v Třebíči ve stejném období. Nové, sousedící ulice navazují na Modřínovou a Na Kopcích. Další nová ulice v této lokalitě ponese jméno Mjr. Krátkého, podle důstojníka československé armády a navazuje na ulici Jana Habrdy – odbojáře.

„Záměrně jsme vybírali tematicky blízké názvy. Vedle sebe tak budou dvě ulice, které ponesou název podle válečných hrdinů a další dvě jsme věnovali třebíčským výtvarníkům,“ uvedl místostarosta Milan Zeibert.

Náměstí Rabína Ingbera. To je nový název malého náměstíčka před zadní synagogou v židovské čtvrti. S návrhem přišel pan Pavel Fried, třebíčský rodák, Žid, který přežil holocaust.

Rabín Mojžíš Ingber se narodil 20. prosince 1901 na Podkarpatské Rusi a do Třebíče přišel v roce 1935, aby převzal místo na rabinátu. Byl posledním třebíčským rabínem a krátce před válkou si vzal za ženu Annu Taussigovou. S celou třebíčskou židovskou komunitou byli v květnu 1942 deportováni do koncentračních táborů. Mojžíš Ingber zemřel v Osvětimi v plynové komoře.

Vlastimil Toman (*19. 2. 1930 Třebíč, †11. 12. 2015 Třebíč). Malíř, grafik, ilustrátor, básník a fotograf se narodil na Nových Dvorech a po přestěhování rodiny do Týna tam prožil celý život. Vystudoval reklamní grafiku a plakátovou tvorbu v Brně, později dekorativní malbu v Praze. Věnoval se krajinomalbě, kresbě, grafice, ale také poezii. Jeho celoživotním námětem byla obec Týn a krajina v jejím okolí. V roce 2005 mu bylo uděleno čestné občanství a v roce 2010 obdržel Cenu města Třebíče.

Josef Kremláček (*5. března 1937 Třebíč, †22. 6. 2015 Třebíč). Malíř, grafik a ilustrátor zůstal svému rodnému městu věrný po celý život. Studoval propagační grafiku v Brně. V oboru pracoval nejprve v Pardubicích a potom v Třebíči. Později působil jako učitel výtvarného oboru na Základní umělecké škole v Třebíči. Jako ilustrátor spolupracoval s mnoha českými i zahraničními nakladateli a ilustroval na 80 knih. Jeho práce byly vystaveny na více než 60 samostatných výstavách nejen doma a po celé Evropě, ale i v Japonsku nebo Argentině, za svou práci získal řadu ocenění. V roce 2012 také čestné občanství města Třebíče.

Mjr. Jaroslav Krátký (*8. 10. 1911 Střížov, † asi únor nebo březen 1945 v koncentračním táboře Flossenbürg). Důstojník československé zahraniční armády Jaroslav Krátký vystudoval gymnázium v Třebíči a Vojenskou akademii v Hranicích. Od roku 1936 sloužil ve Znojmě, poté v Jihlavě. V červnu 1939 opustil protektorát a stal se účastníkem zahraničního odboje. Jako příslušník československé armády bojoval ve Francii a Anglii, u dělostřelectva i jako parašutista. Byl vyslán také coby tiskový atašé do Istanbulu, o dva roky později přijel do Bratislavy, kde se zapojil do příprav Slovenského národního povstání. In memoriam byl vyznamenán Československým válečným křížem 1939 (1945), Československou medailí za chrabrost (1945) a Řádem bílého lva (1998).

Irini Martakidisová