Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Svoz odpadů (zatím) nezdraží
Svoz odpadů (zatím) nezdraží PDF Tisk Email
Úterý, 14 Listopad 2017 00:00

Cena za svoz komunálního odpadu zůstane v Třebíči stejná. Za svoz popelnice každý obyvatel tedy zaplatí 640 korun. Rozhodlo tak zastupitelstvo města schválením nové vyhlášky.

Kdo tedy musí platit? Ve vyhlášce stojí: kdo má v Třebíči trvalý pobyt, cizinec, který má povolen trvalý nebo přechodný pobyt na dobu delší než 90 dnů nebo cizinec, který zde pobývá přechodně na dobu delší než tři měsíce. Zaplatit musí i osoba, které byl podle zákona udělen azyl. Poplatek se týká lidí, kteří mají na území města rekreační objekt, byt nebo rodinný dům, v němž není ani nikdo hlášen.

Platit tedy musí i dospělé děti, které formálně bydlí u rodičů, i když mají podnájem jinde. Také děti, které žijí trvale se svou matkou v cizině, třebaže nikdy v Třebíči ani nebyly, nebo studenti na dlouhodobém studijním pobytu v zahraničí.

Ve slušných městech se tato povinnost ruší potvrzením, že občan platí za svoz odpadu jinde, nebo čestným prohlášením v případě že je zřejmé, že se občan ve městě opravdu nezdržuje. V některých městech se za svoz odpadu vůbec neplatí, např. v Teplicích.

Za svoz odpadu si však v dohledné době připlatíme. Ceny tříděného odpadu, který se vyvářel zejména do Číny, prudce klesá. Dokonce za jeho odběr bude město platit.

František Ryneš