Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Třebíč uctila památku válečných veteránů
Třebíč uctila památku válečných veteránů PDF Tisk Email
Neděle, 12 Listopad 2017 00:00

K oslavě svátku sv. Martina 11. listopadu se v České republice od roku 2001 přidal také Den válečných veteránů, jako den věnovaný jejich památce. Každoročně zástupci města v tento den položí květiny k památníku obětem první i druhé světové války.

V letošním roce přišel s květinami místostarosta Milan Zeibert o den dříve, v pátek 10. listopadu. „V Třebíči nám chybí tradiční pomník se jmény obětí první světové války. Seznam všech padlých vojáků z Třebíče se nikdy nepodařilo dát dohromady. Letos jsem přišel o den dříve kromě jiného i proto, že právě dnes byla dokončena renovace padesáti náhrobků, pod nimiž jsou ostatky vojáků, kteří za první světové války zemřeli v třebíčském lazaretu. Chtěli jsme dát důstojný výraz místu, které připomíná válečný konflikt, a kde lze vzpomenout a uctít jeho oběti,“ uvedl místostarosta.

Náhrobní desky byly ve velice špatném stavu, písmo už téměř nečitelné. Město proto letos provedlo rekonstrukci. Cena za obnovu náhrobků je 360 tisíc korun. Město získalo od Ministerstva obrany dotaci na zabezpečení péče o válečné hroby ve výši 288 tisíc korun.

„K opravě dal první podnět třebíčský patriot, s nímž jsem se předloni potkal právě u náhrobků v Den veteránů. On upozornil, že zanedlouho bude sté výročí od konce první světové války a že z náhrobků už téměř nelze nic vyčíst. Těší mě, že příští rok při oslavách stého výročí bude tohle pietní místo v důstojném stavu,“ doplnil Milan Zeibert.

Irini Martakidisová