Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Třebíč má nového partnera
Třebíč má nového partnera PDF Tisk Email
Čtvrtek, 26 Říjen 2017 10:57

Zástupci ukrajinského města Rachiv přijeli ve středu 25. října do Třebíče, aby podepsali s naším městem smlouvu o partnerství. Podpis dohody a nové partnerství schválilo 21. září zastupitelstvo města.

Rachiv je město v oblasti Zakarpatské Ukrajiny, která byla za první republiky součástí Československa. Kraj Vysočina se Zakarpatskou Ukrajinou udržuje vřelé partnerské vztahy už deset let.

Slavnostního uzavření partnerství mezi Třebíčí a Rachivem se na třebíčské radnici zúčastnili zástupci města Třebíče v čele se starostou Pavlem Janatou, zástupci města Rachiv s jeho starostou Viktorem Medviděm, zástupci Kraje Vysočina, hejtman Jiří Běhounek a náměstek Pavel Pacal i zástupci Zakarpatské Ukrajiny.

Pavel Janata zavzpomínal ne nedávnou návštěvu Rachivu. „Viděli jsme tam historii. I tu, kterou v Rachivu psala Česká republika, vlastně tehdejší Československo. Vzalo nás to za srdce,“ popsal začátek nového partnerství.

„Ještě nikdy jsem nezažil, aby se dvě města tak rychle domluvily na partnerství jako Rachiv a Třebíč,“ řekl hejtman Jiří Běhounek.

Přednosta oblasti Zakarpatské Ukrajiny hovořil o vzácně dobrých vztazích s Krajem Vysočina i o válce na západní Ukrajině. „Jsme vděční za podporu nezávislosti Ukrajiny. Na Vysočině je víc ukrajinských patriotů než v Zakarpatí,“ uvedl.

Po přípitku si celá delegace prohlédla třebíčské památky, židovskou čtvrť včetně synagogy i Baziliku sv. Prokopa.

Irini Martakidisová