Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Ladislav Smoljak už Třebíč nenavštíví
Ladislav Smoljak už Třebíč nenavštíví PDF Tisk Email
Úterý, 08 Červen 2010 11:09

Odchod z tohoto světa je vždy bolestný pro všechny, kteří měli zesnulého rádi. Minulý týden se široká veřejnost rozloučila s mladým zpěvákem Petrem Mukem, který pro generaci pětatřicátníků a starších byl možná kultem. Minimálně jako leader skupiny Oceán. V neděli nás zastihla další nečekaná zpráva o úmrtí Ladislava Smoljaka. Netřeba ho široce představovat, jen možná pro některé, co si dvojice pletou, je to ten z „cimrmanů“ bez fousů.

 

Tato zpráva zasáhla i Třebíč, neboť zde hráli cimrmani velmi často. Váhu třebíčskému publiku dali i tím, že zde uvedli postupně i tři předpremiéry svých her. Naposled před dvěmi lety poslední hru České nebe. Jak se vyjádřili už tehdy páni Svěrák a Smoljak, je to poslední hra, kterou se podařilo po Cimrmanovi nalézt a oživit. Třebíčské publikum je vítalo velmi nadšeně, o čemž hovoří i „bitky“ při prodeji vstupenek. Jedná se o jediné představení, na něž nelze vstupenky zamluvit předem! Předprodej se koná vždy jen několik minut. Bohužel až přijedou příště, a snad to bude ještě tento rok, přijedou již bez Ladislava Smoljaka.

Jedná se o další díru v české kultuře, kterou nelze zacelit. Budou chybět jeho hry (nejen cimrmanovské), jeho komentáře a hlavně jeho cítění pro český jazyk. On, bývalí učitel, vždy dbal aby se nevytrácela z našich končin ryzí čeština na úkor moderní hatmatilky. Pokud jste ho měli rádi a bude vám, stejně jako mne chybět, můžete přijít vyjádřit svou soustrast do kondolenčních listů k pokladně Národního domu až do pátku, tedy do dne posledního rozloučení. Napsat co cítíte, co mu vzkážete na poslední cestu. Otevřeno je denně od 8 – 16 hod s polední pauzou od 13-14 hod. Kdo navštíví v úterý a středu představení Dámský krejčí, může se podepsat též před představením ve Foyer divadla Pasáž.

 

Láďo děkujeme a pozdravuj v Českém nebi Komenského a Husa (hlavně ne Sabinu!)

Jan Zeman

 

Aktualizováno Pondělí, 14 Červen 2010 14:06