Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy TZ Koláč pro hospic
TZ Koláč pro hospic PDF Tisk Email
Středa, 04 Říjen 2017 05:07

Ve středu 4. 10. 2017 osladí Třebíč a okolí tradiční dobročinná akce „Koláč pro hospic“. Sbírková akce veřejnosti přibližuje službu spojenou s péčí o odcházející, nevyléčitelně nemocné lidi. Oblastní charita Třebíč chce s její pomocí získat finanční prostředky na zkvalitňování činnosti Domácího hospice sv. Zdislavy. Každý, kdo potká během tohoto dne v Třebíči, Hrotovicích a Náměšti nad Oslavou pár dobrovolníků, dostane za dobrovolný příspěvek koláč a informativní letáček.

„Koláč pro hospic“ je celonárodní akcí a Oblastní charita Třebíč, Domácí hospic sv. Zdislavy se do ní pravidelně zapojuje. Dobrovolnické hlídky tvoří především studenti Střední zdravotnické školy a Katolického gymnázia v Třebíči. „Naše dobrovolníky každý bez problému pozná podle oblečení označeného logem Charity a domácího hospice, zapečetěné kasičky a jmenovek“ popisuje detaily Mgr. Eva Vráblová, vedoucí domácího hospice. Pořadatelé akce v Třebíči věří, že si podporovatelé na koláčích skutečně pochutnají.

Výtěžek z akce bude využit na zkvalitňování a rozšiřování hospicových služeb Oblastní charity Třebíč. Její Domácí hospic je jedním ze sedmi zařazených v České republice do pilotního programu VZP a Ministerstva zdravotnictví, který ověřuje možnost zajištění této péče při využití nestátních subjektů a mimo kamenné hospice. „Poskytujeme pacientům komplexní péči lékařů, zdravotních sester, pečovatelek i duchovní a psychoterapeutickou podporu a to sedm dní v týdnu, 24 hodin denně. To vše v domácím prostředí, kde jsme schopni zajistit podmínky jako v nemocničním pokoji“ vysvětluje Eva Vráblová. Podobná péče je ve světě státem hrazena, u nás tomu tak dosud není. Proto Oblastní charita Třebíč, Domácí hospic sv. Zdislavy hledá podporu jak u dlouhodobých parterů, tak u drobných podporovatelů.

V Náměšti nad Oslavou a Hrotovicích se bude dvojice pohybovat především v centru města. V Třebíči bude procházet po Karlově náměstí, autobusovém a vlakovém nádraží a zajde i k obchodnímu centru Stop shop. Dobrovolníci navštíví s nabídkou koláčů i několik vybraných firem, které jsou často dlouholetými a tradičními podporovateli Charity. Sladkosti na svačinu si tak budou moci zakoupit i zaměstnanci Jaderné elektrárny Dukovany, nebo firem Mann Hummel a Freankische. V loňském roce bylo na této akci v prospěch střediska vybráno přes 45.000 korun, přičemž řada přispěvatelů věnovala dobrovolníkům více jak nejmenší možný příspěvek.

Soňa Procházková