Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Nezmar. Po "soutěskách" Harbin
Nezmar. Po "soutěskách" Harbin PDF Tisk Email
Úterý, 26 Září 2017 06:59

Jednal o další spolupráci v Číně

Kraj Vysočina, zastoupený náměstkem hejtmana Pavlem Pacalem, jednal o možné spolupráci v nejvýchodnější čínské provincii Heilongjiang se snahou navázat na vzájemnou součinnost mezi ekonomickými subjekty této provincie a Krajskou hospodářskou komorou Kraje Vysočina (KHK KV), které podepsaly memorandum o spolupráci v červenci tohoto roku a v srpnu mezi nimi došlo k prvním významným kontaktům přímo v Číně.

Do Číny vycestovala delegace z Kraje Vysočina vedená náměstkem hejtmana Kraje Vysočina  Pavlem Pacalem, jehož na této pracovní cestě, která trvala od 22. do 25. září, doprovázeli předseda KHK KV Richard Horký, Miroslav Mikyska z firmy TTS a jeden z předních českých odborníků na česko-čínské vztahy Zdeněk Hrdlička. Do provincie Heilongjiang je pozval předseda CCPIT (Výbor pro podporu mezinárodního obchodu – podvýbor provincie Heilongjiang = čínská obdoba krajské hospodářské komory) E Zhongqui, který společně s Richardem Horkým stál za zrodem vzájemné ekonomické spolupráce mezi CCPIT a KHK KV.

Členové delegace v čele s náměstkem hejtmana Pavlem Pacalem hned zkraje své mise zamířili do Harbinu, hlavního města provincie Heilongjiang, kde je přijala viceguvernérka provincie paní Jia Yumei. Obě strany přivítaly narůstající vztahy mezi Českou republikou a Čínskou lidovou republikou, které se konkrétně v Kraji Vysočina projevily například čínským nákupem strojírenské společnosti ŽĎAS ve Žďáře nad Sázavou. Na jednání, které trvalo více než hodinu, Jia Yumei i Pavel Pacal nastínili možnosti další spolupráce, o niž má čínská strana velký zájem.

Bezprostředně poté se delegace přesunula do výstavního komplexu na probíhající veletrh Green Expose věnovaný životnímu prostředí, ekologickému zemědělství a živočišné výrobě. Zde na odborném semináři vystoupil Richard Horký, který z pozice předsedy KHK KV a majitele skupiny firem TTS prezentoval možnosti energetického využití kukuřičné slámy, jíž je v provincii Heilongjiang obrovské množství.

„Dopusud je zde sláma energeticky využívána velmi málo,“ uvedl po jednání Horký. „Čínská strana zpracovává kukuřici pouze na zrno, sláma je pro ni odpad. Ale právě nevyužitá sláma v sobě skrývá obrovský energetický potenciál. Po sklizni jí po celém Heilongjiangu na poli zůstává neuvěřitelných 100 milionů tun, které zemědělci bez užitku spálí. Jde tak nejen o nesmírné plýtvání obnovitelným zdrojem, ale také ohromnou ekologickou zátěž. Celou provincii v té době doslova pokryje černý dým a situace bývá často natolik kritická, že na mezinárodním letišti v Harbinu musí být na několik dní přerušen provoz. My můžeme čínské straně nabídnout technologie, které z kukuřičné slámy udělají energetický zdroj. Lze z ní vyrobit tolik tepla, že by mohla vytápět celá města.“

SVAT

Nevyužití kukuřičné slámy a její nehospodárná a neekologická likvidace je palčivým problémem celé provincie, a tak Horkého vystoupení zaznamenalo mezi přítomnými velký ohlas. Bylo také natáčeno několika čínskými televizními společnostmi, přítomni byli i novináři z předních čínských deníků. V celé provincii se jedná o klíčové téma, které bylo široce diskutováno i na česko-čínském fóru mezi CCPIT a KHK Kraje Vysočina v Praze 17. července tohoto roku.

Po veletrhu se delegace přesunula do 500 km vzdáleného města Qitaihe na pracovní večeři s místostarostou města a dalšími čestnými hosty. O průběhu tohoto večera a dalších dnů mise přineseme podrobné informace později.

Provincie Heilongjiang je nejvýchodnější a zároveň nejsevernější čínskou oblastí. Nachází se poblíž ruských měst Vladivostok a Chabarovsk a její rozloha činí 454 tisíc km2, je tedy zhruba šestkrát větší než celá Česká republika. Žije zde 38 milionů lidí, přičemž hlavní město Harbin má 10 milionů obyvatel, Qitaihe pak 620 tisíc obyvatel.