Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Konference Rotary v Třebíči a Jaroměřicích
Konference Rotary v Třebíči a Jaroměřicích PDF Tisk Email
Středa, 02 Červen 2010 06:28

Od čtvrtka do neděle bude Třebíčsko ve středu zájmu rotariánů v Česku i na Slovensku. Třebíč a Jaroměřice hostí konferenci distriktu 2240, který zahrnuje obě naše republiky. Zatímco ve čtvrtek v podvečer bude přátelské posezení zahraničních účastníků s třebíčskými rotariány, v pátek dopoledne už budou jednat zahraniční distriktní výbory. Odpoledne bude zasedat řídící výbor distriktu, poradní sbor guvernéra a posléze guvernérská rada. Půjde zejména o další směřování distriktu a o některé důležité aspekty života Rotary klubů. Večer pozve guvernér distriktu František Ryneš delegáty a hosty na číši vína, kterou vypijí v restauraci Titanic Grand Hotelu na Karlově náměstí.

V sobotu dopoledne proběhne v kongresovém sále třebíčského Grand Hotelu pracovní jednání v plénu. Vystoupí reprezentant světového prezidenta Rotary International Tony Black z Velké Británie, delegáti vyslechnou výroční zprávu guvernéra o stavu distriktu, schválí rozpočet na příští rok a vyslechnou řadu odborných referátů. Závěr dopoledního jednání bude ve znamení mládeže. Vystoupí 74 zahraničních studentů, které distrikt letos hostí v rámci ročních výměn a představí se tým mladých odborníků z Washingtonu D.C. v USA. Souběžně s pracovním jednáním proběhne zajímavý doprovodný program pro partnery delegátů a hosty konference. Nebude chybět prohlídka Židů, baziliky a muzea s krátkým koncertem.

Odpolední slavnostní část se odehraje na zámku v Jaroměřicích v Sále předků. Po uvítání významnými osobnostmi regionu přednese slavnostní přednášku filozof a teolog Milan Klapetek z Rotary klubu Brno City. Představitel Etického fóra ČR Milan Lášek a guvernér distriktu František Ryneš stvrdí podpisem dohodu o vzájemné spolupráci. Dojde i na vyznamenání významných rotariánů, příznivců a úspěšných klubů. Dekorován bude vítěz golfové šňůry „O sako guvernéra distriktu“. Oficiální část konference bude zakončena koncertem Barokního kvintetu vedeného Terezou Heřmanovou-Válkovou.

Večer bude ve znamení baroka. Prostory zámku i přilehlý park ožijí vystoupením různých uměleckých skupin z Třebíčska. Představí se taneční skupina Yocheved, šermíři Libertas, skupina Stepdance a další. Vše proloženo žertovnou prohlídkou zámeckých expozic a dobrým jídlem a pitím. Pro soví nátury bude noc pokračovat nokturnem v restauraci Elipso Grand Hotelu.

Neděli stráví účastníci individuelním programem v Třebíči a Jaroměřicích, jehož součástí je i návštěva nedělní bohoslužby v bazilice sv. Prokopa.

Kromě účastníků z České republiky a ze Slovenska se očekává řada zahraničních hostů. Zejména delegace z Německa, Rakouska a Holandska budou početné. Účast však již nahlásili i přátelé z USA, Velké Británie, Skotska, Izraele a z dalších zemí. Zbývá než popřát pořadatelům, aby vyšlo počasí.

Tibor Szabó, organizační výbor 

Aktualizováno Pondělí, 14 Červen 2010 14:05