Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Hradozámecká noc v Náměšti už v sobotu!
Hradozámecká noc v Náměšti už v sobotu! PDF Tisk Email
Úterý, 22 Srpen 2017 06:54

Hradozámecká noc je projektem Národního památkového ústavu, během něhož se vždy
v jednu noc v roce otevírají běžně přístupné i tajemné prostory památek při různých prohlídkách, divadlech, koncertech a jiných doprovodných programech.

Zámek v Náměšti nad Oslavou se letos stane hlavním objektem této pozoruhodné noci.

„Rok 2017 vyhlásil Národní památkový ústav Rokem renesanční šlechty. Proto také byl náměšťský zámek, který je cenným dokladem renesančního stavitelství, vybrán za hlavního hostitele programu Hradozámecké noci. Navíc se tato akce propojuje s letos zahájenými opravami a restaurováním toho nejcennějšího z renesanční podstaty zámku – arkád vnitřního nádvoří a arkýře na východním nároží paláce spolu s omítkami vstupního křídla,“ uvádí kastelán zámku Marek Buš. „Na sobotní večer jsme připravili opravdu bohatý program složený z prohlídek všech tří zámeckých návštěvnických okruhů, z výstavy šestidílné Bible kralické, vzácného renesančního tisku vytvořeného na náměšťském panství v 80. a 90. létech 16. století, koncertu renesanční hudby v knihovně či závěrečného ohňostroje. A otevřeny budou i běžně nepřístupné prostory. V tak zvané Luteránce, suterénní místnosti z doby bývalého hradu bude instalovaná renesanční tiskárna, kde si budou moci návštěvníci sami vyzkoušet práci kralických tiskařů. A Bible kralická bude představena na panské oratoři zámecké kaple,“ dodává Buš.

Připraven je též bohatý program pro děti v zámeckém parku. „Tento program nazvaný Náměšťské zahradní kratochvíle připravil tým edukačního projektu Památky nás baví, který byl letos oceněn prestižní cenou Europa nostra,“ říká kastelán.

Protože zájemci pravděpodobně nebudou moci navštívit všechny části připraveného programu a protože zejména prohlídky interiérů mají omezenou kapacitu návštěvníků, doporučujeme naplánovat si individuální program večera a rezervovat si vybrané prohlídky na tel. č. 568 620 319.

Program večera:

18:00  Slavnostní fanfáry k zahájení prvních prohlídek zámku - čestné schodiště
18:00 - 22:00  Pravidelné prohlídky jednotlivých prohlídkových okruhů
18:00 - 22:00 Náměšťské zahradní kratochvíle
18:15  Slavnostní zahájení Hradozámecké noci za účasti významných hostů - první nádvoří
18:45  Renesanční hudba pro žestě - čestné schodiště
19:00 - 21:00 Renesanční tiskárna
20:00  Koncert renesanční hudby - zámecká knihovna
23:15  Závěrečný ohňostroj s renesanční hudbou - vstupní část areálu zámku

Přístupné prohlídkové okruhy, výše vstupného (základní/snížené/rodinné), časy zahajování prohlídek, maximální počet osob ve skupině:

Reprezentační prostory: vstupné: 90/60/240
18, 19, 20, 21, 22 hodin      
45 osob

Apartmán hraběte Haugwitze: vstupné: 80/60/220
18, 19, 20, 21, 22 hodin      
15 osob

Dětský a královský apartmán (výjimečný okruh): vstupné: 80/60/220
19, 20, 21 hodin      
10 osob

Renesanční tiskárna (speciální nabídka pouze při Hradozámecké noci)
prostora tzv. Luteránky:
vstupné: 60 – jednotné vstupné
19, 20, 21 hodin       
25 osob

Zahajování prohlídek v každou hodinu bude spojeno se slavnostními fanfárami na čestném schodišti.

Speciální nabídka pro výjimečný večer:

Součástí prohlídkového okruhu Reprezentační prostory bude výstava renesančních květinových dekorací floristy Slávka Rabušice nazvaná "Šalomounova lilie" a výstava "Stolování na zámku v Náměšti".

Součástí prohlídkového okruhu Apartmán hraběte Haugwitze bude návštěva panské oratoře zámecké kaple s výstavou originálu šestidílné Bible kralické.

Dětský renesanční kolotoč na prvním nádvoří zámku (zdarma).

Renesanční skriptorium pro děti i dospělé v zámeckém parku (zdarma).

Edukační projekt "Památky nás baví" - držitel prestižního ocenění Europa nosta - v zámeckém parku (zdarma).

Podrobnosti k některým programům:

1. Koncert renesanční hudby – zámecká knihovna, 20 hodin, jednotné vstupné: 100

Hudební lahůdkou v programu Hradozámecké noci na zámku v Náměšti nad Oslavou bude koncert renesanční a raně barokní hudby v zámecké knihovně.

Účinkují:
ENSEMBLE MORE MAIORUM

Kateřina Ghannudi - arpa tripla, soprán
Jakub Kydlíček - renesanční zobcové flétny, umělecký vedoucí
Michala Roubalová - renesanční  flétna
Michaela Bieglerová -  dulcian
Marek Čermák - verginel, varhanní positiv
Program: Vokální i instrumentální skladby renesančních autorů

Program:
CANTICUM SALOMONIS

  • Bartolomeo de Selma e Salaverde: Canzon XI a doi basso e canto
  • Giovanni Antonio Bertoli: Sonata settima
  • Francesco da Milano: Fantasia
  • Giovanni Pierluigi da Palestrina / Giovanni Bassano: Tota pulchra es amica mea
  • Diego Ortiz: Recercada sobre Passamezzo antico
  • Francesco da Milano: Fantasia
  • Diego Ortiz: Recercada sobre Passamezzo nuevo
  • Tomas Luís de Victoria / Giovanni Battista Bovicelli: Vadam et circuibo civitatem
  • Francesco da Milano: Fantasia
  • Clemens non Papa / Giovanni Bassano: Frais et gagliarde
  • Giovanni Palestrina / Giovanni Bovicelli : Osculetur me
  • Ciprien de Rore: Ancor che col partire
  • Alessandro Piccinini: Toccata cromatica; Partite variate sopra l‘Alemana
  • anonym: Toccata sopra la Monica
  • Giovanni Palestrina : Nigra sum
  • Giovanni Girolamo Kapsperger: Battaglia
  • Dario Castello: Sonata prima
  • 2. Výstava Bible kralické

V rámci prohlídek okruhu Apartmán hraběte Haugwitze bude během Hradozámecké noci výjimečně zpřístupněna panská oratoř zámecké kaple, kde si budete moci prohlédnout originál šestidílné Bible kralické z let 1579 - 1593, která je součástí knihovního fondu náměšťského zámku.
Bible kralická byla vytištěna v Kralicích na náměšťském panství a je cenným renesančním biblickým pramenem Jednoty bratrské.

3. Renesanční tiskárna

V běžně nepřístupné renesanční prostoře "Luteránky" v suterénu zámku, kde byla ve 30. letech 16. století zřízena bratrská tiskárna, se budete moci seznámit s prací tiskařů z doby počátku knihtisku a sami si tuto činnost též vyzkoušet.
Dozvíte se, jak, čím a na co se dříve psalo, jak a z čeho se vyráběl inkoust a barvy, čím se v době knihtisku tisklo, jak se odlévaly litery a jak úspěšný byl Gutenbergův podnikatelský záměr. V praktické části ukázky si budete moci spolu s tiskařem vytvořit vlastní tisk Bible kralické.

4. Edukační program v zámeckém parku (zdarma)

Náměšťské zahradní kratochvíle
V období renesance se dvorský život přestěhoval ze stísněných prostor paláců ven do zahrad. Přijďte zažít atmosféru večerní slavnosti na náměšťském zámku prostřednictvím činností, kterým se tehdy šlechticové věnovali: hudba, tanec, lov, vybraná konverzace a mnoho dalšího. Jak by vám slušelo okruží? Čím byste platili za pohár vína? Jak byste si ozdobili svůj dům? Dotkněte se na Náměšti renesance!
Tým edukačního projektu Památky nás baví, držitel prestižního ocenění Europa nostra, pro vás připravil: výuku tance Branle, míčové hry, lov (střelba) na daňky (silueta, míčky), rytířské turnaje (hra na opilého rytíře), hru na hudební nástroj (lyra), odívání, ochutnávání, repliky mincí, detailů architektury, stavebnice historické zahrady, kamínkové mozaiky.

5. Skriptorium (zdarma)

V zámeckém parku bude během Hradozámecké noci připraveno skriptorium, neboli písárna vybavená psacími stolky, dřívky, brky, vzory historického písma a psacími destičkami z kamene i vosku.
Budete si moci vyzkoušet, jak snadné je psát dřívkem, zjistit, jakou podobu má vaše jméno napsané gotickou majuskulou či jiným druhem písma.

6. Závěrečný ohňostroj s renesanční hudbou (zdarma)

Noční květy magické zahrady
Závěr Hradozámecké noci na zámku v Náměšti nad Oslavou bude patřit slavnostnímu ohňostroji, který bude realizován přibližně ve 23.15 hodin na vstupním parteru areálu zámku. Bude doplněn renesanční hudbou nahranou špičkovým souborem Piffaro z Philadelphie.

Anotace:
I. obraz: Snění
Malebné siluety zámeckého parku se objevují v tajemných blikavých světlech. Snové fontány srší proudy stříbrných a zlatých jisker. Rozkvétají první květy magické zahrady.
II. obraz: Tanec hvězd
Ohňová kola se roztáčejí v rytmu hudby. Zlaté kotouče tančí na temném plátně noci. Roje barevných hvězd kreslí fantazijní obrazy. Kytice nočních květů končí tento obraz.
III. obraz: Magická zahrada
Fontány lemují cestu zahradou. Stříbrné komety rozvírají trychtýře nebeských cest. Ohňopádová stěna zaplavuje řeku snů. Mohutná kytice květů  plní oblohu. Magická zahrada předvedla svoje kouzla.

Více informací na www.zamek-namest.cz

Marek Buš