Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Volby Třebíčsko = zemětřesení!
Volby Třebíčsko = zemětřesení! PDF Tisk Email
Sobota, 29 Květen 2010 20:10

Volby jsou za námi. Dle výsledků, jak celostátních, tak územních, ve velkých stranách katastrofa a propad hlasů, tedy voličů! Dle očekávání zvítězila v republice i na Třebíčsku ČSSD. Ovšem ne s takovým náskokem jako ukazovali volební preference. Na Třebíčsku mírný nadprůměr – 23,86%. Druhý post na rudém Třebíčsku patří KSČM – 15,27%. Třetí „o prsa“ ODS s 14,98%, před TOP 09 se 14,81%. (rozdíl 103 hlasů). Pátá pozice pro Věci veřejné – 9,92%, šestí KDU-ČSL – 7,72% a přes pět procent ještě Zemanovci 5,11%.

Co se týče počtu hlasů oproti parlamentním volbám z roku 2006 zaznamenali nejsilnější strany obrovský odliv. ČSSD i přes vítězství ztratila 8000 hlasů, stejně jako ODS! Lidovci přišli o tři tisíce hlasů.

Vzhledem k tomu, že celkově přišlo k volbám o 3000 méně lidí než v minulém období, je to pro tyto strany neúspěch a nemají se jistě čím chlubit. Pro ODS ještě hůře dopadly volby v samotné Třebíči, kde ji porazila TOP 09! KSČM ve městě Třebíč je až čtvrtá s velkou ztrátou. To určitě něco věští i pro nadcházející komunální volby. Zajímavostí je i procento preferenčních hlasů, které domácí kandidáti obdrželi. Ve většině stran dostali domácí velkou podporu. Ale i zde např. kandidáti TOP 09, Ing. Irena Hejzlarová či Mgr. Hana Škodová dostali více preferenčních hlasů na Třebíčsku než duo Kafoňková – Uher za ODS. Mimochodem Ing. Hejzlarová dostala v Třebíči nejvíce preferenčních hlasů vůbec! Zmínit se musíme i o způsobu hlasování. Dle návodu, který koloval po internetu, tedy zakroužkovat poslední čtyři ve své straně. Opravdu, hlavně v pravicových stranách dostali poslední čtyři více hlasů než první kandidáti! Uvidíme, zdali to někomu pomůže do poslaneckého křesla, neboť jmenný seznam ještě není znám. A jestli i po zvolení nepřenechá místo „vyššímu“ straníkovi. Povolební situaci pro vás budeme sledovat i nadále. Jestli z výsledků voleb odvodí strany stejné závěry jako jejich celostátní vedení, kdy okamžitě odstoupili Paroubek, Svoboda, Liška a další, uvidíme. Ale pokud chtějí „velké“ strany zlepšit své výsledky, asi jim nic jiného nezbude.

Jan Zeman

Aktualizováno Středa, 09 Červen 2010 12:17