Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy EDU šetří životní prostředí
EDU šetří životní prostředí PDF Tisk Email
Čtvrtek, 27 Červenec 2017 07:51

Elektrárna Dukovany a její zaměstnanci za loňský rok snížili jen díky recyklaci elektrospotřebičů emise skleníkových plynů o 20 tun CO2 ekv., a produkci nebezpečných odpadů o 86 tun. Vyplývá to z certifikátu Environmentálního vyúčtování společnosti ASEKOL.

V uplynulém období odevzdali zaměstnanci elektrárny Dukovany k recyklaci 4 182 kg drobných spotřebičů, 40 monitorů a 4 televize. Tím jsme podle studie LCA, která posuzuje význam zpětného odběru uspořili 108 MWh elektřiny, 7 333 litrů ropy, 422 m3 vody a 2 tun primárních surovin. Díky tomu došlo ke snížení emisí skleníkových plynů o 20 tun CO2 ekv. a produkci nebezpečných odpadů o 86 tun. Vyplývá to z obdrženého certifikátu Environmentálního vyúčtování společnosti ASEKOL.

Dukovanská jaderná elektrárna je také držitelem prestižního ekologického certifikátu společnosti Det Norske Veritas, který obdržela na základě prověřování týmu odborníků mezinárodní auditorské společnosti. Kontrolou prošla opatření k ochraně životního prostředí zavedená v souladu s mezinárodními normami v oblasti vzniku odpadů, odpadních vod, stavem jednotlivých zařízení apod. Držitelem tohoto certifikátu je elektrárna již od roku 2001. „Ročně ČEZ v Dukovanech do oblasti ochrany životního prostředí investuje desítky miliónů korun. Ochrana životního prostředí je důležitou součástí provozu elektrárny a proto je jí věnována velká pozornost,“ říká Jiří Bezděk, tiskový mluvčí JE Dukovany.

Výsledky studie LCA jednoznačně prokazují, že zpětný odběr elektrozařízení, i těch nejmenších, má nezanedbatelný pozitivní dopad na životní prostředí. Zpětný odběr a recyklace např. stovky mobilních telefonů uspoří tolik energie, kolik spotřebuje moderní úsporná lednice za více než 4,3 roku provozu.

Díky recyklaci jednoho notebooku dojde ke snížení spotřeby ropy, na kterou osobní automobil ujede téměř 100 kilometrů, nebo dojde k úspoře 392 litrů pitné vody. Stejné množství je například spotřebováno při 30 cyklech myčky nádobí.

Jiří Bezděk