Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Izraelský velvyslanec v Třebíči
Izraelský velvyslanec v Třebíči PDF Tisk Email
Středa, 26 Červenec 2017 08:08

J. E. Daniel Meron navštívil Třebíč v pondělí 24. července, společně se svojí manželkou Jill a eurokomisařkou Věrou Jourovou. Na radnici jej přijal starosta Pavel Janata, místostarostka Marie Černá a místostarosta Vladimír Malý.

Velvyslanec ochutnal místní limonádu značky ZON a při povídání se zástupci města prozradil: „Část mojí rodiny má v Třebíči kořeny a hrob našeho předka z 18. století na židovském hřbitově je u nás opředen tradicí, že když se u náhrobní desky člen rodiny pomodlí, stanou se dobré věci.“

Eurokomisařka Věra Jourová, která v době opravy židovské čtvrti pracovala na třebíčské radnici, ukázala velvyslanci na velké fotografii města, jak skutečně i fyzicky blízko měli k sobě v Třebíči křesťané i židé.

Daniel Meron projevil velký zájem o židovské tradice, které jsou v našem městě pečlivě udržovány. Místostarostka Marie Černá mu popsala, jak probíhá další tradiční akce – Oživené židovské město. Velvyslanec mluvil nejenom o historii a minulosti, ale i o budoucnosti a možné spolupráci Izraele a Třebíče.

Z radnice vedly kroky pana velvyslance i jeho ženy na zahájení festivalu židovské kultury Šamajim do zadní synagogy v židovské čtvrti, kde poděkoval zástupcům města za záchranu židovských památek a udržování tradic.Na závěr svojí návštěvy se na židovském hřbitově pomodlil u hrobu svého předka.

Irini Martakidisová