Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Skutečné prázdniny začaly o víkendu v Náměšti.
Skutečné prázdniny začaly o víkendu v Náměšti. PDF Tisk Email
Úterý, 25 Červenec 2017 07:07

Prostory renesančního zámku a města Náměšť budou celý týden okupovat příznivci mezinárodního hudebního festivalu, který již 32 let nese název Folkové prázdniny a který společnost ČEZ dlouhodobě podporuje. Vedle poslechu toho nejzajímavějšího z oblasti world music, moderního jazzu a folku české i zahraniční produkce a účasti na výtvarných či textových dílnách měli návštěvníci možnost o víkendu pomoci svým vlastním pohybem dobré věci. Šlápnutím do pedálů speciálních kol Nadace ČEZ pomohli náměšťskému zámku a Nadačnímu fondu Dobrodění. Svoji energii proměnili ve finanční částku ve výši 100 909 korun.

Koncerty tuzemských i zahraničních kapel, divadelní představení, tančírna, výtvarné workshopy a spousta další zábavy lákaly návštěvníky už 32. ročníku festivalu Folkové prázdniny v malebné Náměšti nad Oslavou. První účinkující vystoupili v sobotu 22. července a nabitý kulturní program poběží až do 29. července.

Skupina ČEZ v roli generálního partnera festivalu nabídla dětským i dospělým návštěvníkům hned několik „oranžových“ atrakcí. Nechyběla už tradiční charitativní kola Nadace ČEZ. V neděli 23. července mohl každý přispět zámku Náměšť nebo Nadačnímu fondu Dobrodění. Ten získané finanční prostředky využije pro projekty náměšťského Domova bez zámku, poskytovatele sociálních služeb lidem s mentálním postižením.

„Mnozí obyvatele domova bez zámku žijí z malého invalidního důchodu bez pomoci rodiny či blízkých. Tento fond jim pomáhá s nákupem nezbytných věcí, jako jsou nové boty, zimní bunda nebo zkrátka jen udělá radost třeba uhrazením krmení pro domácího mazlíčka či příspěvkem na rybářský lístek“, popisuje účel pomoci Hana Šeráková, ředitelka Domova bez zámku.

Šek pro NF Dobrodění ve výši  50 589 korun převzala paní ředitelka Šeráková z rukou náměstka hejtmana Kraje Vysočina Pavla Fraňka.  Druhý šek obdržel kastelán náměšťského zámku Marek Buš od člena správní rady Nadace ČEZ Vladimíra Černého, a to ve výši 50 320 korun. „Darované finance využijeme ke zrestaurování obrazu hudebního skladatele Christopha Willibalda Glucka,“ říká správce zámku Marek Buš.

Na dětské návštěvníky myslel ČEZ se svým Oranžovým stanem, kde je od neděle připravena pro dalších šest dní celá řada her, soutěží a dalších aktivit.  Středeční program si mohou návštěvníci Folkovek zpestřit Oranžovým výletem na přečerpávací vodní elektrárnu Dalešice a dále se svézt lodí Horácko po Dalešické přehradě.

„Za Nadaci ČEZ děkuji všem, kteří neváhali věnovat minutu svého času a energie pro dva potřebné projekty z náměšťského regionu.  Ať už klienti Domova bez zámku příspěvku využijí jakkoli, jsme rádi, že Oranžová kola pomáhají naplnit jejich každodennost chvilkami radosti“, sdělila ředitelka Nadace ČEZ Michaela Ziková.

Jana Štefánková