Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Prevence: Děti pohltil virtuální svět
Prevence: Děti pohltil virtuální svět PDF Tisk Email
Sobota, 01 Červenec 2017 00:00

Školní rok je u konce a s ním i realizace programů primární prevence v mateřských, základních a středních školách na Třebíčsku a Moravskobudějovicku. Organizace STŘED, z. ú. v letošním školním roce realizovala programy na 28 školách v Kraji Vysočina a v Jihomoravském kraji. Lektorky navštívily celkem 94 tříd, kde se programů zúčastnilo 3816 žáků. Největší zájem projevily školy o dlouhodobý program s názvem Nebezpečně na síti, který se věnuje zásadám bezpečného užívání internetu a alternativám trávení volného času. Z jednorázových programů si učitelé volili nejčastěji téma Šikana a proč se člověk stává obětí, který se zabývá mj. otázkou kyberšikany, jak jí předcházet a případně řešit.

I pedagogové a zákonní zástupci dětí měli zájem hovořit o této oblasti. Pro realizaci Metodických setkávání a Seminářů pro rodiče si volili témata Šikana a kyberšikana, Řešení agrese u dětí i dospělých, Hranice ve výchovně-vzdělávacím procesu a Syndrom CAN.

Zmiňované akreditované vzdělávání pedagogických pracovníků je financováno z grantového programu Zdravé město – Prevence kriminality a drogové problematiky. Programy primární i selektivní prevence jsou dotovány z prostředků MŠMT, konkrétně z Programu na realizaci aktivit v oblasti primární prevence rizikového chování a z rozpočtu Kraje Vysočina na financování certifikovaných programů specifické primární prevence. V letošním roce lektorky na školách zaznamenaly zvýšený okruh aktivních uživatelů ICT. Rapidně se zvyšuje čas trávený na počítačích, telefonech či tabletech a zároveň se snižuje věk prvního přihlášení na sociální sítě. To vše na úkor času tráveného společně s rodinou. Děti často nemají dané hranice ani nastavená pravidla, rodiče mnohdy neví, co jejich potomek na internetu dělá. Někteří netuší, že děti mohou být na hraní počítačových her či na surfování po internetu závislé. „Překvapení se mi ohledně tohoto tématu dostalo na programu primární prevence na I. stupni, kdy se jedna z dívek chlubila rekordem v hraní počítačové hry Minecraft. Její rekord byl 14 hodin hraní bez přestávky.“ uvedla Kateřina Sýkorová, lektorka Programů primární prevence STŘED.

To a mnohem víc je trendem dnešní technické doby, zarážející je však zejména mediální negramotnost. Ta zapříčiňuje mnohé nepříjemnosti a vystavuje děti nebezpečí, například v podobě ublížení skrz virtuální identitu. Nelze však pominout také pozitivní zážitky a zkušenosti. O jeden z nich se v rozhovoru podělila koordinátorka Programů primární prevence Mgr. Markéta Čablová: „Na programech se čas od času setkáváme s malými i velkými neposedy, žáky, kteří dávají jasně najevo svou individualitu. Jedná se mnohdy o děti z nestabilního prostředí, jimž by letmý pozorovatel mohl přiřadit nálepku zlobivý. Právě s nimi máme spoustu zajímavých zážitků. Kupříkladu jednou si během programu žák dával nohu za hlavu a ostatní začínali být díky jeho impulzům čím dál více divocí. Zeptaly jsme se ho, co by mu pomohlo, aby zůstal sedět na místě a soustředil se na aktivity. K našemu překvapení začal meditovat. Spolužáci se k němu spontánně připojili, situace se zklidnila a program nadále probíhal v příjemné atmosféře.“ Dále uvádí, že: „Ke konci roku měly školy zájem zejména o selektivní prevenci, kde se řeší vztahové problémy v kolektivu. Během letních prázdnin budeme aktualizovat nabídku programů – tak, aby v následujícím školním roce korespondovala s aktuálními trendy a vyhovovala poptávce škol. Na přelomu srpna a září bude nabídka zveřejněna na našich stránkách www.stred.info.“

Jana Součková