Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Třebíč hospodaří dobře a stabilně
Třebíč hospodaří dobře a stabilně PDF Tisk Email
Pátek, 02 Červen 2017 11:14

To uvádí ratingová zpráva nezávislé agentury Moody´s Investors Service. Ve zprávě agentura hodnotila hospodaření města Třebíče za rok 2016. Silnými stránkami Třebíče jsou především nízká a klesající zadluženost a velmi silné provozní výsledky. Rating města dosáhl opětovně na úroveň A2/Aa2.cz (mezinárodní a národní rating).

„Solidní provozní výsledky umožňují městu financovat většinu svých kapitálových výdajů z vlastních zdrojů. Ty v průměru v letech 2012 - 2016 dosahovaly slušné úrovně 27% celkových výdajů ročně, přičemž z vlastních zdrojů město financovalo více než polovinu. Dotace z fondů EU a od státu pokryly 37% a přibližně 10% byly úvěrové prostředky,“ uvádí ratingová zpráva.

„Výhled ratingu je stabilní, proto chceme investovat do infrastruktury a rekonstrukce náměstí, chceme pokračovat v rekonstrukci zámeckého areálu či revitalizaci zimního stadionu. Zdrojem peněz by měly být především vlastní prostředky a dotace z nového programovacího období EU 2014 – 2020,“ prozradil některé investiční plány města starosta Pavel Janata.

Dále ratingová zpráva uvádí silné stránky úřadu. Mezi ně patří silné provozní výsledky jako hlavní zdroj financování kapitálových výdajů, přebytkové hospodaření, které přispívá k udržení vysokých hotovostních rezerv a nízká a klesající zadluženost.

Irini Martakidisová

Poznámka redakce: Jako slabou stránku však agentura uvádí stálý pokles počtu obyvatel, který povede ke zhoršení daňové výtěžnosti. Rovněž nebyl brán v úvahu úvěr ve výši 230 miliónů, který si město hodlá vzít v tomto roce. „Ještě nebyl zastupitelstvem schválem,“ zdůvodnila tuto skutečnost místostarostka Marie Černá.

František Ryneš