Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Štafeta s hořící pochodní bude i v Třebíči
Štafeta s hořící pochodní bude i v Třebíči PDF Tisk Email
Čtvrtek, 01 Červen 2017 06:36

Třebíč je jedním z etapových měst Mírového běhu. Štafeta zavítá do města ve středu 14. června v 17:15 hodin. Běžce na nádvoří zámku přivítá i starosta Pavel Janata. Druhý den, ve čtvrtek 15. června budou běžci startovat přibližně v 8:30 hodin od ZŠ Benešova a poběží směrem na Pocoucov. Děti základní školy se ke štafetě připojí a srdečně zvána je i veřejnost.

Mezinárodní projekt dobré vůle, nesoutěžní štafetový běh olympijského typu Sri Chinmoy Oneness-Home Peace Run, přibíhá do České republiky. S hořící pochodní v ruce jako symbolem míru a porozumění mezi lidmi a národy celého světa, překročí mezinárodní tým běžců začátkem června hranici České republiky s Rakouskem. Na své trase se setká se zastupiteli měst, dětmi ze základních škol a dalšími osobnostmi sportovního a společenského života, aby pomohl přispět k posilování atmosféry dobré vůle a pozitivních hodnot ve společnosti. Letošní ročník se koná pod záštitou ministryně školství Kateřiny Valachové.

Tato výjimečná sportovní a společenská událost byla založena sportovcem, umělcem
a filozofem Sri Chinmoyem v roce 1987. Letošní rok tak završí 30 let své existence ve světě a 20 let v České republice. Peace Run je slavnostně zahajován před budovou OSN v New Yorku, odkud mezinárodní tým běžců přináší hořící pochodeň do více než 140 zemí světa. Tímto způsobem si každoročně předá Mírovou pochodeň z ruky do ruky přes milión lidí.  Mezi ty, kteří Mírovou pochodeň pozvedli a vyjádřili svou podporu celosvětové štafetě, patří mimo jiné Michail Gorbačov, Nelson Mandela, Matka Tereza, Papež František, Václav Havel, Carl Lewis, Martina Navrátilová, Pavel Šporcl a další významné osobnosti.

Evropská část trasy odstartovala letos v dubnu v irském městečku Galway a bude zakončena 8. července v běloruském hlavním městě Minsku. Zde se její účastníci setkají s týmy, které absolvovaly trasu přes území Ruské federace a Asii. Symbolicky se tak spojí
v naději pro lepší vztahy východu a západu.

V České republice zahájí mezinárodní tým svou 900km dlouhou českou trasu ve čtvrtek
8. června na hranici s Rakouskem. Poté poběží přes Lipno, Český Krumlov, Telč, Brno, Olomouc, Zlín až do Valašského Meziříčí. Odtud 20. června vyběhne přes hranice dále
na Slovensko. Veřejnost je srdečně zvaná běžet s mezinárodním týmem nebo si na trase podržet hořící  Mírovou pochodeň.

Irini Martakidisová