Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Horolezci opravují jaderku
Horolezci opravují jaderku PDF Tisk Email
Úterý, 30 Květen 2017 07:23

Na chladicí věži č. 7 se lidé z firmy specializované na výškové práce pohybují od března. Prací ovlivňují povětrnostní podmínky a proto, když počasí dovolí, pracuje se na věži nepřetržitě, tedy i v noci. Práce by měly skončit do konce roku. Pracovníci všechny práce provádí pomocí zavěšené speciální lávky. „Lávka má délku 9 m, nosnost 600 kg, pohybuje se pomocí dvou motorů, má dvě nosná lana a dvě jisticí lana. Motory se po každých 14 dnech musíme vyčistit, aby byl provoz stoprocentně spolehlivý a bezpečný. Pro přitažení lávky ke stěně chladicí věže v jejím nejužším místě používáme tzv. přítahová lana,“ sdělil Martin Černy, pracovní firmy Betvar, odpovědný za provoz lávek.

Jízda až do koruny hráze trvá kolem 20 minut. Vítr nesmí přesáhnout hodnotu 8 m/s. „V celém průběhu oprav provádíme ve spolupráci se znaleckou firmou Stavexis z Brna řadu testů a zkoušek. Jedná se například o přídržnost podkladu před aplikací nového přídavného materiálu včetně zkoušek technických vlastností používaných materiálů, kontrola nátěrů ocelové armatury a mnohé další,“ řekl Miloš Dvořák, systémový inženýr z Jaderné elektrárny Dukovany.

Aktuálně dělníci opravují povrch vnějšího pláště věže číslo 7, která byla opravována naposledy v letech 1995. Součástí rekonstrukce jsou opravy ocelových konstrukcí, vnitřních pochozích lávek, zábradlí, potrubí, žebříků i bazén pod věží. V průběhu plánovaných odstávek 3. a 4. Bloku projde opravou i vnitřní plášť věže., které elektrárnu čekají v následujících měsících, kdy opravovanou věží přestane procházet pára.

Chladicí věže slouží elektrárně od zahájení provozu v roce 1985 k odvedení zbytkového tepla, které nelze dále využít. U paty měří v průměru 90 metrů, v nejužší části 56 metrů a v horní části 60 metrů. Celkem se v elektrárně používá k chlazení 8 těchto vysokých věží, které byly v uplynulém roce doplněny o dvoje nové seizmicky odolné ventilátorové věže.

Jiří Bezděk