Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Hendikepovaní se olékli do svatebního
Hendikepovaní se olékli do svatebního PDF Tisk Email
Středa, 24 Květen 2017 00:00

Již čtvrtý rok propojuje zámecký svatební veletrh v Náměšti nad Oslavou svět hendikepovaných se světem zdravých a krásných. Myšlenka Hanky Nejedlé, ředitelky třebíčského sdružení Míša & Míša, dát příležitost zapojit se i osobám s hendikepem, se setkává s čím dál větším zájmem. Navíc se s veletrhem každoročně pojí i opravdová svatba, která je sponzorsky nabízena fyzicky znevýhodněným osobám. Také uživatelé mobilní aplikace EPP – Pomáhej pohybem přispěli na tento zajímavý projekt částkou 20 tisíc korun.

Předposlední květnovou sobotu 20.5. se uskutečnil v areálu náměšťského zámku IV. ročník svatebního veletrhu. Sdružení Míša & Míša, které pečuje o handicapované, se snaží těmito aktivitami propojit dva světy - svět hendikepovaných osob se světem lidí fyzicky i mentálně zdravých. Na předváděcím molu měly tedy možnost přehlídky jak profesionální modelky, tak také děvčata a Michal ze sdružení Míša. Kromě módních přehlídek společenských, vycházkových i svatebních šatů byl pro veřejnost připraven další bohatý program. Se svými hity například vystoupila Jitka Zelenková, pro mladé zahrála kapela Poetika, v komnatách zámku se prezentovali vystavovatelé. Byla možnost profesionálního nalíčení i úpravy účesu, nákupu různých doplňků, získání kontaktů na svatební agentury či focení v zámeckém fotokoutku. Samotnému veletrhu předcházela svatba v zámeckém parku. Hendikepovanou nevěstu oddával starosta města Náměšť Vladimír Měrka. „Páry na této akci oddávám už čtvrtý rok a jsem vždy dojatý. Není to obvyklé vidět krásnou nevěstu na vozíčku. O to více je potřebný silný vztah mezi snoubenci, které jsou jeden druhému oporou větší, než je tomu u zdravého páru,“ říká starosta Náměště Vladimír Měrka.

„S průběhem veletrhu i svatby jsem nadmíru spokojená. Věřím, že jsme pomohli dobré věci. I přes nepřízeň počasí přišlo více než 400 návštěvníků, na molu se vystřídalo 36 modelů, z nich polovina byla z našeho sdružení,“ říká ředitelka sdružení Míša & Míša Hana Nejedlá. „Velké poděkování patří všem partnerům, společnosti ČEZ, elektrárně Dukovany za finanční i morální dlouhodobou podporu,“ dodává Hana Nejedlá. Aplikaci EPP – Pomáhej pohybem aktivovali všichni moji svěřenci poctivě každý den při cestě do práce, tedy do našeho charitního obchodu a tak se částečně i s ostatními uživateli zapojili do podpory našeho projektu a opět tak došlo k potřebnému propojení světa hendikepovaných s lidmi, kteří mají pohyb za samozřejmou věc,“ doplňuje Hana Nejedlá.

Prostřednictvím mobilní aplikace EPP – Pomáhej pohybem může veřejně prospěšné projekty podpořit každý zájemce v průběhu celého roku. Stačí si ji nainstalovat do svého telefonu
a vlastními výkony sbírat body pro vybraný neziskový projekt. Aplikace zaznamenává například běh, chůzi, lyžování, jízdu na kole nebo tanec. Přehled všech ukončených i aktuálních projektů, ze kterých si uživatelé v rámci své sportovní podpory mohou vybírat, nabízí speciální microsite www.pomahejpohybem.cz i samotná aplikace.

Jana Štefánková